Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op driedaags staatsbezoek in Portugal. Het koningspaar is vanmorgen begonnen aan hun overvolle programma, in en rondom Lissabon. Het staatsbezoek staat in het teken van export en duurzame energie.

Samenwerking

Nederland kan volgens koning Willem-Alexander veel leren van Portugal. Hij onderstreepte dat dinsdagmiddag na zijn ontvangst door de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa in het presidentieel paleis in Belém, een stadswijk van Lissabon. ,,Zo kijken we met bewondering naar uw prestaties in duurzame energie, milieutechnologie en vliegtuigbouw. Meer samenwerking zal onze beide landen sterker maken", aldus de koning, die aangaf dat hij en koningin Máxima hebben uitgekeken naar dit staatsbezoek. ,,Dit bezoek geeft ons de kans meer te zien van dit bijzondere land waarmee Nederland zich zo verwant voelt. Wij zijn natuurlijke bondgenoten, verbonden door de zee."

Ceremonieel

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa verwelkomde eerder het Nederlandse koningspaar met groot ceremonieel. Dat gebeurde voor het Jeronimus-klooster in Belém. Willem-Alexander en Máxima legden in de Santa Mariakerk van het klooster een krans bij het graf van de grote Portugese dichter Luís de Camōes.

Article continues after the ad

Outfits

Koningin Máxima steelt de show in een prachtige jurk, zoals gewoonlijk van haar favoriete modehuis Natan. Willem-Alexander trok een krijtstreep pak uit de kast, inclusief das die bij de jurk van zijn vrouw past. 

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale herfst-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP
(ANP)