De blunders stapelen zich op rondom het koningshuis. Nadat Willem-Alexander en zijn gezin hun vakantie na een dag afbraken vanwege grote verontwaardiging, ging de koning bij thuiskomst wéér de mist in. 

Premier Rutte liet eerder al weten dat hij op de hoogte was van de vakantieplannen van de Oranjes. Hij liet zondag in een verklaring weten een 'inschattingsfout' te hebben gemaakt en bood zijn excuses aan. 'Ik heb te laat beseft dat de voorgenomen vakantie, die paste binnen de voorschriften, niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen', aldus Rutte. 'Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie.'

Geen mondkapje

Met zijn vakantie geeft de koning allesbehalve het goede voorbeeld, vinden velen. Extra nadelig voor onze vorst is dat hij dat bij thuiskomst opnieuw niet deed. Willem-Alexander droeg namelijk geen mondkapje in de auto waardoor hij naar huis gebracht werd. Dat is tegen het advies van de Rijksoverheid, omdat er ook mensen in de auto zaten die niet tot zijn huishouden behoren.

Reactie RVD

Op beelden van fotografen nabij paleis Huis ten Bosch is te zien dat er naast de chauffeur nog ten minste één persoon in de auto zit. Deze man draagt wel een mondkapje, net als prinses Alexia en koningin Máxima. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft in een reactie aan NU.nl laten weten dat de koning het mondmasker wel de hele reis ophad, inclusief de autorit, maar dat hij dit bij thuiskomst een kort moment afzette.

Article continues after the ad

Voorbeeldfunctie

Dat de koning geen mondkapje droeg, lijkt (zelfs als dat maar voor korte tijd was) haaks te staan op zijn besluit wel terug te keren uit Griekenland. Dat hoefde strikt genomen namelijk niet, omdat voor zijn bestemming Peloponnesos een geel reisadvies geldt. Toch kreeg hij daar kritiek op: hij zou vanwege zijn voorbeeldfunctie extra voorzichtig moeten handelen.

Raar signaal

Volgens royaltydeskundige Rick Evers is de foto van de koning zonder mondkapje geen handige actie. 'Ik vind het een heel raar signaal, onbegrijpelijk. Besluit dan als het hele gezin om geen mondkapje te dragen, maar nu droegen Máxima en Alexia er wel eentje.' Of Amalia en Ariane ook een mondmasker droegen, is niet te zien. 'De koning had kunnen verwachten dat er fotografen stonden te wachten bij paleis Huis ten Bosch', zegt Evers. 'Wat achter het afzetten van het mondkapje zat, blijft natuurlijk gissen. Misschien wilde hij juist dat hij zichtbaar was voor de pers. Maar misschien is mijn antwoord ook gewoon een excuus.'

Beeld: Peter Smulders | Flaironline.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.