Willem-Alexander is voor het eerst met zijn veelbesproken baard afgebeeld op een munt. De koning en zijn gezichtsbeharing pronken op een herdenkingsmunt ter ere van het honderdjarig bestaan van het Woudagemaal, heeft de Koninklijke Nederlandse Munt donderdagochtend bekendgemaakt.

Het Woudagemaal Vijfje is de negende uitgifte in de werelderfgoed-herdenkingsmuntenserie en viert het honderdjarig bestaan van het nog functionerende Friese stoomgemaal. De munt wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. De koning staat op een zijde met achter hem de wapperende vlag van Friesland Op de andere zijde wordt het Woudagemaal vanuit vogelvluchtperspectief afgebeeld in strakke lijnen. Beeldend kunstenaar Berend Strik ontwierp de munt.

Vijf euro

Het Woudagemaal Vijfje heeft een waarde van 5 euro en is een wettig betaalmiddel in Nederland. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere edities in het zilver en goud. De ceremoniële eerste slag van de herdenkingsmunt vindt plaats op 7 oktober.

Stoomgemaal

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Koningin Wilhelmina opende het stoomgemaal in 1920. Destijds diende het om overtollig water tegen te gaan. Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland.

Article continues after the ad

Bron: ANP | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.