Hoewel hun 21e trouwdag vanwege de coronacrisis sober en in huiselijke kring werd gevierd, gaat het er in het huwelijk van Filip en Mathilde nog altijd heel romantisch aan toe. En dát, terwijl niemand op hun Grote Dag in december 1999 in hun liefde geloofde. Sterker nog: er werd beweerd dat het om een gearrangeerd huwelijk ging en dat hun kinderen via IVF zijn verwekt.

Geen groots feest in het Kasteel van Laken ter gelegenheid van het 21-jarig huwelijk van koning Filip en koningin Mathilde. Wel een bloemetje, een glas champagne en een gebakje ter gelegenheid van dit heuglijke feit. Dat Filip nog altijd dolgelukkig is met zijn Mathilde, daarover laat hij nooit enige twijfel bestaan. ‘Ze is een fantastische echtgenote en een geweldige moeder voor mijn kinderen. De dag dat Mathilde ‘ja’ zei op mijn huwelijksaanzoek, was de gelukkigste dag van mijn leven. Sinds die dag heeft ons huwelijk ons vier kinderen geschonken die we omringen met onze liefde.’

Article continues after the ad

Geruchten

Met hun 21e huwelijksdag bewijzen de twee alle criticasters hun ongelijk, want aan de vooravond van hun sprookjesbruiloft leken weinig mensen in hun liefde te geloven. Jarenlang had het volk zich zorgen gemaakt om Filip, die maar geen afstand van zijn vrijgezellenleven leek te willen doen. Er deden zelfs geruchten de ronde dat Filip niets om vrouwen gaf. Zijn jarenlange vriendschap met de niet-adellijke Sigrid van Erps werd door het hof niet bepaald op prijs gesteld. Haar ouders zijn – hoewel streng katholiek – gescheiden. Sigrid zou dan ook nooit door Filips ouders Albert en Paola geaccepteerd zijn als mogelijke huwelijkskandidate. Toen Filip een maand na de aankondiging van zijn verloving met de dertien jaar jongere gravin Mathilde al voor het altaar stond, werd dan ook gesuggereerd dat het huwelijk gearrangeerd was. En dat maakte Filip woedend: ‘Niemand heeft mij gekoppeld. Ik heb haar zelf gevonden!’ Volgens Filip was dat op een feestje. ‘Ik heb haar gezien van ver. Ik ben met haar gaan praten. Zo heb ik haar leren kennen.’  Ook jaren na de echtverbintenis bleven criticasters geruchten verspreiden dat de echtelieden gescheiden levens leidden, niet meer het bed deelden, dat Mathilde in het paleis de broek aanhad en dat een scheiding niet lang meer kon duren.

Onzin

Auteur Fréderic Deborsu beweerde zelfs in zijn boek Koningskwesties dat hun kinderen Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore via IVF zijn verwekt. ‘Ik zeg niet dat het zo is, mijn bronnen beweren dat,’ aldus Fréderic Deborsu. Filip was zo boos, dat hij een persbericht liet uitgaan waarin hij zijn verontwaardiging kenbaar maakte ‘Het is in alle sereniteit dat ik deze rechtzetting aanbreng.’ Na alle geruchten en boosaardige verhalen heeft het koningspaar bewezen dat het allemaal klinkklare onzin is. Ze zijn nog altijd samen en lijken na 21 huwelijksjaren zelfs verliefder dan ooit.

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Editie 51 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.