De Chinese Zaal van paleis Huis ten Bosch is dit jaar het toneel voor de traditionele kersttoespraak van koning Willem-Alexander. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) deelde dinsdag op social media een foto van de opnamen van de boodschap die op eerste kerstdag wordt uitgezonden op onder andere NPO 1 en 2.

Op het door de RVD verspreide beeld is te zien dat er tijdens de opnames van de kerstrede rekening is gehouden met de coronamaatregelen. Zo is duidelijk te zien dat een van de twee cameramannen een mondkapje draagt.

Article continues after the ad

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Willem-Alexander zijn kerstrede uitspreekt in zijn woonpaleis. Vorig jaar koos hij voor de hal van Huis ten Bosch. Begin 2019 verhuisde het koninklijk gezien van Wassenaar naar Den Haag.

Luchtvochtigheid

In de Chinese Zaal worden de temperatuur en luchtvochtigheid constant gemonitord. Dat is belangrijk om onder meer het beschilderde rijstpapier op de muren en de zijden wandbespanningen te conserveren. Het rijstpapier en de meubels in de Chinese Zaal gaan al ruim 250 jaar mee. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bracht deze historische objecten over vanuit China naar Nederland.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.