"Niemand is perfect. Gelukkig maar. Dit zeg ik ook tegen jonge mensen. Trek het je niet te veel aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké." Dat heeft koning Willem-Alexander (52) zojuist in zijn jaarlijkse kersttoespraak gezegd.

De traditionele kersttoespraak van koning Willem-Alexander kwam vandaag uit de hal van zijn woonpaleis, Huis ten Bosch. De vooraf opgenomen boodschap werd om 13.00 uur uitgezonden. 

Vrijheid

De koning stond in het begin van zijn speech stil bij vrijheid. "Vrijheid is de vlam die in alle Nederlandse harten brandt. Dat klinkt poëtisch, maar het doet wel recht aan wat ik om me heen zie", zei hij.

En ook: "Vrijheid is nooit gratis. Zij vraagt altijd iets van ons: vertrouwen in elkaar, redelijkheid, de bereidheid om elkaar ruimte te geven. Iedereen die zich verdiept in wat vrijheid is, snapt waarom verdraagzaamheid zo belangrijk is. Als we mensen met een andere mening gaan bedreigen, ondermijnen we precies wat ons zo dierbaar is. Om vrij te zijn, moeten we het dwarse denken toelaten. In onszelf en bij anderen."

Article continues after the ad

Twijfels

Later in zijn speech sprak hij over twijfels, die juist tijdens de kerstperiode bij mensen naar boven kunnen komen. "Doe ik het wel goed? Maak ik de juiste keuzes? Ben ik wel echt gelukkig?' Dat streven naar geluk is mooi, maar het mag geen obsessie worden."

"Ook verdriet mag er zijn", vervolgde hij. "Ook twijfels en gevoelens van eenzaamheid mogen er zijn. Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven."

Niemand is perfect

Volgens de koning spiegelen we ons vaak aan anderen. "We leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen. Maar niemand is perfect. Gelukkig maar."

Tegen jonge mensen zei de koning: "Trek het je niet te veel aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké. Geluk laat zich niet dwingen. Het is ongrijpbaar. Het komt plotseling, als een geschenk uit de hemel." 

Saamhorigheid 

Laten we elkaar niet loslaten, besloot de koning. "Laten we elkaar troosten en moed geven. Het helpt als iemand je aankijkt en tegen je zegt: 'het is goed’. Met een uitgestoken hand geven we elkaar het mooiste cadeau dat je kunt geven." 

De koning sprak zijn kerstrede voor het eerst uit in Paleis Huis ten Bosch. Hij verhuisde begin dit jaar met koningin Máxima en zijn dochters naar het paleis in Den Haag. 

De tekst van de hele toespraak vind je hier

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: RTL Boulevard, beeld: ANP