Het Spaanse hof heeft bekendgemaakt dat oud-koning Juan Carlos zich in de Verenigde Arabische Emiraten bevindt. Wat niet wordt gemeld, is dat hij daar niet alleen zou zitten. Juan Carlos zou in het gezelschap zijn van oude liefde Marta Gayá, voor wie hij vele jaren geleden van echtgenote Sofia had willen scheiden...

Dat de van corruptie en witwassen verdachte oud-koning Juan Carlos (82) begin augustus zijn paleis, familie en land verliet, moet niet worden gezien als een vlucht. Dat benadrukte de Spaanse premier Pedro Sánchez kort nadat Juan Carlos het Zarzuela-paleis in Madrid had verlaten en in een vliegtuig was gestapt.

Article continues after the ad

Schimmige handel

‘Waar hij ook is, het belangrijkste is dat Juan Carlos heeft gezegd dat hij, net als elke andere Spanjaard, verantwoording zal afleggen aan justitie in ons land.’ Onderzoeken in Spanje en Zwitserland naar de schimmige financiële handel en wandel van Juan Carlos zijn in volle gang. Steeds meer onverkwikkelijke zaken komen boven water, en om de monarchie en de troon van zoon Felipe niet nog meer schade te berokkenen, pakte Juan Carlos zijn koffers.

Toekomstdroom

Spaanse media meldden aanvankelijk dat hij via Portugal naar de Dominicaanse Republiek was gereisd. Het hof maakte echter onlangs bekend dat de oud-koning naar Abu Dhabi – hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten – was vertrokken. In Abu Dhabi lijkt hij genoeg afleiding te hebben, want naar verluidt is hij daar niet alleen. Sterker, zijn grootste toekomstdroom zou weleens uitgekomen kunnen zijn.

Trouwe vriendin

Royalty-journalist Pilar Eyre schrijft in het Spaanse magazine Lecturas: ‘Zijn trouwe vriendin van de afgelopen 40 jaar is bij hem, de persoon die hem alles vergeeft, hem nooit in de steek zal laten, hem vergezelt en troost. Ze hebben een prachtige liefdesaffaire gehad en gaan samen hand in hand de toekomst tegemoet.’ En: ‘Juan Carlos, die op andere momenten zo moedig was, zou zich en plein public met haar moeten laten zien. Dat is hij haar én ons verschuldigd.’ Pilar schreef het boek De eenzaamheid van de koningin, over de lijdensweg die Juan Carlos’ echtgenote Sofia haar hele huwelijksleven zou moeten hebben doorstaan door de constante overspeligheid van haar man.

Minnaressen

De journalist noemt geen namen, maar het gonst van de geruchten dat zij doelt op binnenhuisarchitect Marta Gayá (70). Juan Carlos en Marta Gayá kennen elkaar al vier decennia en zouden jarenlang een verhouding hebben gehad – naar verluidt tussen de twaalf en achttien jaar. Na deze affaire viel Juan Carlos voor Corinna zu Sayn-Wittgenstein. In 2012, toen hun relatie wereldnieuws werd na een gezamenlijke trip naar Botswana, maakte Juan Carlos een eind aan de romance met Corinna. Daarna zou hij de draad met Marta weer hebben opgepakt. In 2017 werd hij met haar gezien toen ze samen een Iers kerkje bezochten dat door een vriend van Juan Carlos was gerestaureerd. Het jaar daarop vierde hij samen met Marta zijn 80e verjaardag. In de loop der jaren zouden vele minnaressen de revue zijn gepasseerd; de Spaanse historicus Amadeo Martínez Inglés schreef over Juan Carlos zelfs het boek De koning van de 5000 minnaressen. Maar Marta zou een grote liefde zijn geweest. Voor haar zou Juan Carlos zelfs van Sofia hebben willen scheiden.

Beeld: BrunoPress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 35 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.