Er heeft zich een enorm drama afgespeeld binnen de koninklijke familie van voormalig Joegoslavië. Op negentienjarige leeftijd raakte India, kleindochter van prinses Elisabeth en dochter van Dynasty-actrice Catherine Oxenberg, in de ban van een sekte. Het duurde zeven jaar voordat ze bevrijd kon worden uit een hel waarin vrouwen worden gehersenspoeld, verkracht, bedreigd en gebrandmerkt. 

In de vroegere hitserie Dynasty maakte actrice Catherine Oxenberg, die de rol van Amanda Carrington vertolkte, de nodige drama’s mee. Maar het allergrootste drama speelde zich af in haar eigen gezin! Catherine, die van koninklijke afkomst is – haar moeder is prinses Elisabeth van Joegoslavië – verloor het contact met haar dochter. India was pas negentien toen ze compleet in de ban raakte van de mysterieuze sekte Nvixm, waar vrouwen gebrandmerkt worden, gedwongen seks moeten hebben op ‘oproepbasis’, worden geslagen, uitgehongerd en gehersenspoeld. Op een seminar over leiderschap kwam India in contact met sekteleider Keith Ramiere. Volgens een voormalig lid van Nvixm was India idolaat van hem: ‘Ze was heel loyaal aan Keith. Ze zei letterlijk tegen me: hij is een soort Nelson Mandela.’ India verbrak alle banden met haar familie. Moeder Catherine vertelde daarover in Het Nieuwsblad: ‘Ze wilde geen contact meer met mij. Natuurlijk was ik helemaal niet blij dat India zich aansloot bij Nxivm, dat zich aanvankelijk voordeed als een zelfhulpgroep. Maar ik had werkelijk geen idee wat er zich daadwerkelijk achter de schermen afspeelde. Dat besef kwam pas later toen een jonge vrouw mij aansprak en zei: u moet uw dochter redden.

Article continues after the ad

Bevrijding

Die vrouw was zelf gevlucht en kon alles uit de doeken doen. Over hoe vrouwen uitgehongerd werden om de seksslaaf van de leider te worden. Ze mochten maar 500 tot 800 calorieën tot zich nemen, omdat Keith viel op magere vrouwen. Over hoe iedereen gebrandmerkt moest worden met de initialen van Keith. Over dat vrouwelijke leden maandelijks naaktfoto’s moesten afgeven, zodat de sekte bezwarend materiaal had indien iemand dreigde op te stappen. Het was duivels!’ Catherine bedacht zich geen moment en wist dat ze alles op alles moest zetten om haar dochter te bevrijden uit de sekte waarin zo’n tachtig vrouwen gevangen zaten. Samen met haar moeder, prinses Elisabeth, wilde ze India overhalen om met hen mee naar huis te gaan. Maar dat bleek niet zo eenvoudig als gedacht. En zo duurde het nog zeven(!) jaar voordat Catherine haar dochter kon redden. Al die tijd werd ze door de sekte met de dood bedreigd, omdat ze de strijd aanging met Nxivm. 

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 44 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.