Nederlands Koningspaar aanslagen

Voor het eerst sinds 2001 viert de koninklijke familie de nationale feestdag thuis. Door de coronacrisis worden alle festiviteiten online georganiseerd. Koning Willem-Alexander spreekt het land om 10.00 uur kort toe.

Het koningspaar zou met het gezin en de andere familieleden dit jaar naar Maastricht gaan. Het is de tweede keer dat een koninklijk bezoek wordt afgezegd. In 2001 werd vanwege de mond-en-klauwzeercrisis de viering van Koninginnedag in Meppel en Hoogeveen - de eerste keer dat Máxima Zorreguieta als verloofde van prins Willem-Alexander zou meekomen - geschrapt. De koninklijke familie kwam een jaar later alsnog naar Drenthe.

Article continues after the ad

Nationale toost

Willem-Alexander, Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane vieren Koningsdag nu thuis op Paleis Huis ten Bosch. Gedurende de dag deelt het koninklijk gezin beelden, onder meer via de televisie en sociale media en het platform koningsdagthuis.nl. Om 16.00 uur sluit de koning de viering van Koningsdag af door het glas te heffen tijdens de nationale toost.

Wilhelmus zingen

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen heeft een spoorboekje gemaakt voor iedereen die wil deelnemen aan de online- of thuisfestiviteiten. Zo is iedereen gevraagd om 10.00 uur het Wilhelmus te spelen of zingen vanuit deuropeningen of balkons en 's middags vindt het toostmoment plaats. Op de website koningsdagthuis worden gedurende de dag allerlei initiatieven getoond.

Beeld: Peter Smulders | ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.