Tweemaal weigerde Masako Owada een huwelijksaanzoek van de Japanse kroonprins Naruhito, omdat ze haar vrije leven en carrière niet wilde opgeven. Tóch trouwde ze met hem, maar het leven als prinses maakte haar diep ongelukkig. Dat ze nu keizerin wordt, zou weleens een zegen kunnen zijn. 

De Japanse kroonprinses Masako wordt op 1 mei keizerin, wanneer haar man kroonprins Naruhito de Chrysanten-troon bestijgt. Naruhito’s vader, keizer Akihito, doet een dag eerder afstand van die troon, wat zeer bijzonder is. De keizerlijke wet schrijft namelijk voor dat Japanse vorsten tot hun dood dienen te regeren. In een tv-toespraak legde Akihito het volk uit waaróm hij wilde aftreden: ‘Ik vrees dat het voor mij steeds moeilijker zal worden mijn taken als symbool van de staat te vervullen.’ Akihito’s gezondheid is al jaren een bron van zorg. Hij werd geopereerd aan prostaatkanker, onderging een bypassoperatie, had een longontsteking en kampte met stressklachten.

Article continues after the ad

Pensioen

Het volk gunde de keizer zijn pensioen – op zijn 85e – en uiteindelijk ging ook de regering akkoord. Als echtgenote van de nieuwe keizer wordt Masako dus keizerin, en daar bereidt ze zich al enige tijd op voor. In een interview ter gelegenheid van haar 55e verjaardag afgelopen december zei ze: ‘Als ik aan de toekomst denk, voel ik me er soms onzeker over in hoeverre ik de mensen kan dienen. Maar ik zal mijn uiterste best doen bij te dragen aan hun geluk. Ik ben blij dat ik beetje bij beetje meer officiële taken kan verrichten.’

Depressies

Jarenlang leed Masako aan depressies. Het Japanse hof bracht naar buiten dat ze ‘aanpassingsproblemen’ had, waardoor het leek alsof de schuld bij Masako lag. Maar het was juist datzelfde hof dat ervoor zorgde dat Masako zich diep ongelukkig voelde. Binnen de paleismuren heersen strenge, eeuwenoude regels. De hofhouding, ofwel het Agentschap van het Keizerlijk Huishouden, zou alle touwtjes in handen hebben. Masako moet drie passen achter haar man lopen en mag alleen praten als ze wordt aangesproken. Zonder toestemming mag ze het paleis niet verlaten, ze heeft geen bankpas of creditcard, beperkte toegang tot de telefoon en geen paspoort. Maar het benauwende protocol was niet het enige waardoor Masako depressief werd.

Dit artikel komt uit Story. Editie 17 ligt nu in de winkel of lees verder via Blendle

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP