Was de Deense grondwet in 1953 niet veranderd, dan was koningin Margrethe ‘gewoon’ prinses gebleven en had haar leven er totaal anders uitgezien dan nu. De wetswijziging had ook grote invloed op de band die ze met haar twee zussen had.

Twee mensen waren bepaald niet blij toen in Denemarken de grondwet zo werd gewijzigd dat niet meer alleen mannen de vorst konden opvolgen, maar ook vrouwen op de troon terecht konden komen. In de eerste plaats was dat prins Knud, die voordien troonopvolger was omdat zijn enige broer koning Frederik alleen dochters had. De wetswijziging veranderde de hele positie van Knud, die in plaats van kroonprins ‘erfprins’ voor zijn naam kreeg. In de tweede plaats werd Frederiks oudste dochter Margrethe onaangenaam overvallen door de wetswijziging. Ze was dertien jaar toen ze plots kroonprinses werd en besefte dat ze later koningin zou worden. De gezins-dynamiek bij koning Frederik en koningin Ingrid veranderde drastisch. Tot dan waren Margrethe, haar vier jaar jongere zus Benedikte en de zes jaar jongere Anne-Marie zorgeloze meisjes geweest die het uitermate goed met elkaar konden vinden. Nu maakte Margrethe zich vaak kwaad omdat ze opeens veel minder vrijheid had dan haar zusjes. Anne-Marie vond het op haar beurt absoluut niet leuk dat ze in de schaduw van haar oudste zus stond. Alleen Benedikte vond het allemaal wel prima. Toen Margrethe na het overlijden van hun vader in januari 1972 koningin werd, hadden de wegen van de zussen zich allang gescheiden.

Article continues after the ad

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 17 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.