Voor Carlos Hugo zou het verre van liefde op het eerste gezicht zijn geweest, toen hij prinses Irene ontmoette. De Spaanse prins zou louter met Irene getrouwd zijn om de troon te kunnen bestijgen. Althans, dat beweert biografe Daniela Hooghiemstra in een onthullend boek over het leven van de Oranje-prinses.

Prinses Irene praat niet graag over haar Spaanse jaren aan de zijde van haar toenmalige echtgenoot Carlos Hugo. Toch wordt ze nu geconfronteerd met pijnlijke details uit dat hoofdstuk van haar leven. In het vorige week verschenen boek Om de liefde, voor de troon doet historica en schrijfster Daniela Hooghiemstra, een jeugdvriendin van prinses Mabel, namelijk een aantal gevoelige onthullingen.

Article continues after the ad

Huwelijk

Het gaat allemaal om Irene’s huwelijk met Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Carlos Hugo meende recht te hebben op de Spaanse troon, net als zijn rivaal Juan Carlos, kleinzoon van de tot dan toe laatst regerende koning Alfonso XIII. In 1939 werd de macht in Spanje overgenomen door dictator Franco. Hij duldde geen koning meer naast zich, maar beloofde dat Spanje er na zijn dood weer een zou krijgen. Wie dat zou worden, vertelde Franco er niet bij, waarna zich een jarenlange en harde strijd ontspon tussen Carlos Hugo en Juan Carlos. Die laatste won de strijd en besteeg na de dood van Franco in 1975 de troon.

Bruidsmeisje

Die geschiedenis is algemeen bekend, maar in het genoemde boek wordt ook onthuld welk spel zich afspeelde voordat Irene en Carlos Hugo in 1962 een relatie kregen. Die verbintenis zou in eerste instantie namelijk allerminst voortgekomen zijn uit verliefdheid. Hooghiemstra stelt dat aan Carlos Hugo’s verovering van Irene een zorgvuldig uitgedokterd plan voorafging. Zijn rechterhand Ramón Massó was namelijk degene die een en ander orkestreerde. Hij speurde in knipsels uit kranten en tijdschriften door heel Europa naar een huwelijkskandidate. Zij moest Carlos Hugo nog geschikter maken als koning. Massó kreeg Irene op het oog toen zij bruidsmeisje was op het huwelijk van Juan Carlos en Sofia. Irene was volgens Massó een droomkandidate omdat zij prinses van een regerend koningshuis was en daarbij rijk, Spaanssprekend en knap. Niettemin stond Carlos Hugo niet bepaald te springen. 

Interview

In een interview met HP/De Tijd vertelt biografe Daniela Hooghiemstra: ‘Hij was niet meteen enthousiast.’ Aanvankelijk zou Carlos Hugo tegen Massó hebben gezegd: ‘Die Hollandse dikkerdjes zijn sympathiek, maar niks voor mij.’ Toch liet hij zich overhalen om een poging te wagen Irene’s hart te veroveren. Carlos Hugo ging met zijn zwager Edouard van Lobkowicz, die goed lag bij de Europese adel, op missie. Het duo kreeg het voor elkaar om door toenmalig koningin Juliana te worden ontvangen op Paleis Soestdijk. Dat werd in eerste instantie geen succes. Juliana begreep eigenlijk niet wat deze mannen, die ook nog eens katholiek waren, nu eigenlijk precies kwamen doen. De koningin zou Carlos Hugo en Massó zelfs meerdere malen hebben beledigd.

Door: Matthijs Albers | Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 13 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.