De Zweedse koning Carl Gustaf is in zijn eentje afgereisd naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. En dat is niet zoals gepland, want hij zou vergezeld worden door zijn echtgenote koningin Silvia. Maar Silvia besloot op het allerlaatste moment thuis te blijven. Rommelt het wéér in het koninklijk huwelijk?

Is het hommeles tussen koning Carl Gustaf (71) en koningin Silvia (74)? Het was de bedoeling dat het koninklijk echtpaar samen een week lang aanwezig zou zijn op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Maar tegen alle verwachtingen in is de vorst in zijn eentje afgereisd naar Pyeongchang om daar de Zweedse sporters aan te moedigen. Eerder werd het lang van tevoren geplande tripje uitgesteld vanwege het overlijden van de Deense prins Henrik. Koning Carl Gustaf is een neef van koningin Margrethe, en maakte meteen na het bericht dat haar echtgenoot was overleden plannen om Henriks begrafenis bij te wonen. Maar toen liet Margrethe weten dat Henrik een intiem afscheid had gewild, zónder koninklijke gasten. Daarmee kon de reis van Carl Gustaf en Silvia naar Zuid-Korea toch doorgaan. De publieke verbazing was dan ook groot toen Silvia opeens besloot om niet mee te gaan!

Privézaken

Volgens het Zweedse hof heeft Silvia té veel officiële verplichtingen om het land te verlaten. Bovendien zouden er privézaken spelen die haar aan huis kluisteren. Silvia’s beslissing heeft in Zweden de gemoederen flink in beweging gebracht. Officiële verplichtingen staan lang van tevoren in de agenda en deze trip werd eind december vorig jaar al vastgelegd. Bovendien bezoeken Carl Gustaf en zijn vrouw sinds ze elkaar in 1972 tijdens de Olympische Zomerspelen in München leerden kennen steevast samen de zomer- en winterspelen. Daar wordt tijd voor vrijgemaakt! Gespeculeerd wordt dat de jongste dochter van het koningspaar, prinses Madeleine, op punt van bevallen staat. Madeleine is in maart uitgerekend van haar derde kindje met echtgenoot Chris O’Neill. Eerder maakte ze bekend dat ze half februari vanuit Londen, waar het gezin woont, naar Zweden zou afreizen om daar de baby ter wereld te brengen. 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 9 ligt nu in de winkel.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebook pagina!


Beeld: Robert Ghement (ANP)

Prins William en Kate Middleton zijn inmiddels al zeven jaar getrouwd. Maar in tegenstelling tot zijn broer, prins Harry, wachtte William veel langer voordat hij op zijn knieën ging voor zijn grote liefde. En dat heeft alles te maken met het onstuimige huwelijk van zijn ouders, prins Charles en wijlen prinses Diana.

William en Kate kennen elkaar als sinds 2001, toen ze beide op 18-jarige leeftijd begonnen aan hun studie op de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hoewel William al voor een lange tijd werd aangemoedigd Kate ten huwelijk te vragen, besloot hij het iedere keer toch niet te doen.

Niet onder druk

De reden waarom William zo lang wachtte met Kate ten huwelijk vragen, had alles te maken met het huwelijk van zijn ouders, prins Charles en wijlen prinses Diana. Hij wilde voorkomen dat zijn relatie met Kate op de klippen zou lopen, net als die van zijn ouders. Auteur Katie Nicholl schrijft in haar boek The Making of a Royal Romance dat William pas wilde trouwen als hij daar zelf helemaal klaar voor was, zonder onder druk gezet te worden.

"Hij was zich ervan bewust dat zijn vader onder druk werd gezet om met Diana te trouwen, omdat zij beschouwd werd als de geschikte bruid," schrijft Nicholl. "Hij wilde niet buigen onder diezelfde druk en zou zich zeker niet naar het altaar haasten." De hertogin van Cambridge heeft dat zelf meerdere keren bevestigd. Zo zei hij in een interview in 2004: "Ik ben in godsnaam pas 22 jaar oud. Ik ben te jong om te trouwen. Ik wil niet in het huwelijksbootje stappen voor ik 28 of misschien wel 30 jaar oud ben."

Verloving

In 2010 was het dan zover: de twee maakten hun verloving bekend. Volgens prins Charles werd het wel eens tijd, want de twee "hadden wel lang genoeg geoefend". Op 29 april 2011 gaven William en Kate elkaar dan eindelijk het jawoord in Westminster Abbey. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Bron: Telegraaf | Beeld: ANP

De tientallen miljoenen kostende verbouwing van paleis Huis ten Bosch loopt ten einde. Binnen twee weken strijken Willem-Alexander en zijn gezin daar neer. Bekijk in Story de laatste foto’s voor hun verhuizing, waarop duidelijk te zien is dat het rijksmonument een onneembare vesting wordt...

Scheuren in muren en plafonds, kapotte daken en gevels, waterschade, asbest, houtworm, zilvervisjes, roest, ongeaarde stopcontacten: de gebrekenlijst op paleis Huis ten Bosch was lang nadat prinses Beatrix het pand had verlaten. Het paleis diende gereed gemaakt te worden voor koning Willem-Alexander en zijn gezin; een ingrijpende verbouwing en renovatie. Daarmee waren 40 maanden en meer dan 63 miljoen euro gemoeid. Maar de enorme klus is bijna klaar en het koninklijk gezin kan zich opmaken voor de verhuizing van Villa Eikenhorst naar de Wassenaarse vleugel van Huis ten Bosch. Nog voor oud en nieuw zal het gezin neerstrijken in het paleisgedeelte waar Beatrix van 1981 tot begin 2014 eerst met haar gezin en later alleen woonde. Het privégedeelte zal voor de koning onherkenbaar zijn; waar ooit ‘kleine hokkerige kamers’ waren en weinig daglicht, is rigoureus gemoder-niseerd. Ook aan de eisen en voorkeuren van het koninklijk gezin is voldaan: er zijn onder meer een spa en een kapsalon gebouwd. De fitnesszaal bevindt zich in een pand bij de tennisbaan en het zwembad, waar ooit een schuilkelder van 34x22 meter is aangelegd.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 50 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.


Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP