De slechte verstandhouding tussen zijn echtgenote Letizia en moeder Sofia zou het huwelijk van de Spaanse koning Felipe aan de rand van de afgrond hebben gebracht. Maar de gemoederen lijken bedaard, nét op tijd voor het vijftienjarig huwelijksjubileum van het koningspaar...

Een jaar lang zijn er in Spanje serieuze zorgen geweest over het huwelijk van koning Felipe en koningin Letizia. Dat zou op de rand van de afgrond hebben gebungeld na de ruzie die Letizia en haar schoonmoeder vorig jaar voor de kathedraal van Palma op Mallorca kregen. Oud-koningin Sofia wilde na de paasmis met kleindochters Leonor en Sofia voor de fotografen poseren, maar Letizia ging pontificaal voor de drie heen en weer lopen. Sofia keek verbijsterd toe, en terwijl zij en Letizia elkaar duidelijk zichtbaar verbaal aanvielen, sloeg Leonor ook nog eens de arm van haar oma bruusk van haar schouder. Felipe probeerde de situatie nog te redden, maar het kwaad was al geschied. Heel Spanje was in rep en roer over de manier waarop Letizia haar schoonmoeder behandelde. Imma Aguilar, een oud-collega van Letizia, vertelde in het Spaanse tv-programma El círculo dat hij haar aan de telefoon had gehad en dat ze ‘getroffen, bezorgd en gekwetst’ was door het tumult dat was ontstaan. Ze had alleen maar haar dochters willen beschermen tegen al te opdringerige media... Maar dit jaar was alles anders.

Article continues after the ad

Slechte verstandhouding

Felipe, Letizia, Sofia en de prinsesjes kwamen uiterst vrolijk bij de kathedraal aan en na de mis werd er uitgebreid met z’n allen geposeerd. Letizia en Sofia spraken geanimeerd met elkaar en terwijl ze samen wegliepen, legde Sofia haar hand op de rug van haar schoondochter. Koning Felipe moet een zucht van verlichting hebben geslaakt. Door de slechte verstandhouding tussen zijn echtgenote en moeder zat hij jarenlang tussen twee vuren, en alle verzoeningspogingen die hij ondernam leken door Letizia te worden gesaboteerd. Zo weigerde ze Sofia op de prinsesjes te laten passen; dat liet ze alleen haar eigen moeder Paloma doen. Ook zou ze Sofia hebben gezegd de spontane bezoekjes die ze geregeld aan haar kleindochters bracht niet op prijs te stellen omdat oma daarmee de routine van de meisjes verstoorde. Had Sofia eerder al geklaagd over het feit dat ze haar kleindochters nog maar zelden te zien kreeg, na het paas-incident zouden de banden helemáál zijn verbroken. Volgens het Spaanse Periodista Digital was Sofia daar zo wanhopig over dat ze het stalpersoneel stiekem had gevraagd wanneer de prinsesjes paardrijles kregen, zodat ze hen dáár ‘toevallig’ kon tegenkomen. Letizia ontdekte dat echter en maakte er meteen een eind aan door het personeel met ontslag te dreigen. Sofia zou zo onder de situatie hebben geleden dat ze haar eetlust was verloren en psychologische bijstand nodig had.

Dit artikel komt uit Story. Editie 20 ligt nu in de winkel of lees je verder via Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP