Beatrix is deze week 80 geworden. Een perfect moment om stil te staan bij haar grote verdiensten voor onze monarchie. Van Beatrix als privépersoon zien we helaas weinig. Haar persoonlijke leven speelt zich steeds meer af binnen de muren van haar woonpaleis in pannenkoekenparadijs Lage Vuursche en haar kantoor aan het Haagse Noordeinde.

Slechts zelden wordt ons een blik gegund in haar leven thuis. Juist daardoor is het bijzonder als er eens iemand uit de school klapt over wat zich in die informele sfeer allemaal afspeelt. In NRC stond het afgelopen weekend een bewerking van de epiloog in het boek Beatrix. Dwars door alle weerstand heen, dat de goed geïnformeerde Jutta Chorus over haar schreef. Daarin wordt de onderdanen een soms aangrijpend kijkje gegund in Beatrix’ gevoelsleven. 

Alleen

Een bekende van Beatrix zegt: ‘Ze heeft ervoor gekozen daar alleen te leven. Dat heeft ze altijd goed gekund en na de dood van Claus is dat onontkoombaar geworden.’ Wel bezoekt ze haar schoondochter Mabel en haar gezin geregeld; volgens de hofbronnen omdat ze zich daar verantwoordelijk voor voelt na het overlijden van haar middelste zoon Friso, maar ook voor haar plezier. Dat Beatrix als vrouw alleen alles wat haar overkomen is, en nog ten deel zal vallen, moet meemaken en ondergaan, is zwaar. Volgens huisvriend Huub Oosterhuis liet Beatrix aan intimi weten wat dat met haar doet. ‘Ze heeft in kleine kring weleens laten vallen dat ze een partner mist.’ 

Article continues after the ad

Dit artikel komt uit Story 5. Deze editie ligt nu in de winkel.

Beeld: Peter Smulders