Ze werd verguisd in eigen land, kreeg felle kritiek op haar partnerkeuzes, ging door een zwarte periode na de zelfmoord van haar ex-man, mag haar titel niet meer gebruiken en krijgt nu doodsbedreigingen! Hoe lang weet de Noorse prinses Märtha Louise nog overeind te blijven?

In het kader van de recent hevig opgelaaide – bijna globale – strijd tegen racisme, plaatste de Noorse prinses Märtha Louise een lang bericht op haar Instagram-pagina. Sinds een jaar heeft ze een relatie met Durek Verrett, een zelf-benoemde sjamaan die Afrikaans, Haïtiaans, Noors en Oost-Indisch bloed heeft.

Een goed mens

‘Tot nu toe heb ik mijn mond gehouden over het racisme dat ik heb gezien ten aanzien van mijn vriend,’ schrijft de prinses. ‘Ik zie nu in dat dit een deel van het probleem is. Ik heb geen actie ondernomen, zoals ik had moeten doen, maar vanaf vandaag stopt dat.’ Ze schrijft ook dat zij en Durek wekelijks te horen krijgen dat ze een schande zijn voor hun families omdat ze voor elkaar hebben gekozen, en zelfs dat ze beiden doodsbedreigingen hebben ontvangen omdat ze een koppel vormen. Daarbij schrijft ze dat vrienden denken dat Durek overal over liegt, dat hij als kwaadaardig wordt gezien omdat hij zo aardig is en dat gezegd wordt dat hij niet van haar houdt maar haar manipuleert en financieel beter van haar wil worden. Märtha Louise verzekert iedereen ervan dat Durek een goed mens is voor haar en haar dochters, en dat ze met heel haar hart van hem houdt.

Drugs

Märtha Louise’s ouders koning Harald en koningin Sonja zouden grote vraagtekens hebben gezet bij de partnerkeuze van hun dochter, en dat was niet voor het eerst. Ook Ari Behn, de onlangs overleden ex-echtgenoot van de prinses, werd destijds niet bepaald met open armen ontvangen op het paleis. Ari, kunstenaar en documentairemaker, raakte enkele jaren vóór zijn ontmoeting met de prinses in opspraak door een documentaire die hij had gemaakt over prostituees in Las Vegas, die cocaïne gebruikten. Ari had de indruk gewekt ook zélf drugs te hebben gebruikt. Dat ontkende hij, maar 
er bleef twijfel over zijn verklaring dat hij alleen maar verslag van het leven van de vrouwen had gedaan. Ari was controversieel, schuwde beladen onderwerpen niet en hield van provoceren. Hij werd dan ook als niet geschikt voor de Noorse prinses bestempeld, maar Märtha Louise trouwde op 24 mei 2002 toch met hem en kreeg met hem dochters Maud, Leah en Emma.

Article continues after the ad

In 2016 maakten Märtha Louise en Ari bekend te gaan scheiden. De huwelijksbreuk bracht Ari geen verlichting. Vorig jaar, op eerste kerstdag, maakte hij een eind aan zijn leven. De prinses was gebroken van verdriet en zij en haar sjamaan lieten elkaar even los. ‘Wij in ons kleine gezin maakten – en maken nog steeds – een moeilijke tijd door na Ari’s dood. Het is het moeilijkste dat we ooit hebben meegemaakt. Sinds Kerstmis en voordat COVID-19 een wereldfeit was, bevonden we ons in donkere periodes van verdriet,’ schreef Märtha Louise op Instagram.

Onbegrijpelijk

Dat ze er veel voor overheeft om bij Durek te zijn, bewees Märtha Louise vorig jaar al toen ze met Durek een spirituele toer door Noorwegen maakte onder de titel ‘De prinses en de sjamaan’. Omdat het publiek hiervoor toegangskaarten moest kopen, werd in Noorwegen geroepen dat Märtha Louise op deze manier haar titel voor commerciële activiteiten inzette. 

Onderscheid

De Noren vonden dat ze haar titel moest opgeven, en uiteindelijk liet Märtha Louise – naar verluidt na interventie van het Paleis – weten een nieuw Instagramprofiel te hebben gemaakt waarin ze alleen bericht over haar commerciële activiteiten. ‘Ik vind het een goede oplossing als er een duidelijk onderscheid is tussen mijn zakelijke activiteiten en mijn rol als vertegenwoordiger van het Koninklijk Huis’, schreef ze. En: ‘We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat ik de titel van prinses alleen gebruik wanneer ik het Koninklijk Huis vertegenwoordig tijdens mijn officiële opdrachten in binnen- en buitenland en in privécontext.’ Kritiek, onbegrip en verdriet hebben Märtha Louise tot nu toe niet kunnen breken of haar van haar eigen pad af kunnen houden. Maar nu zij en Durek zelfs doodsbedreigingen krijgen, vraagt menigeen in de omgeving van de prinses zich af hoelang Märtha Louise nog overeind weet te blijven.

Beeld: BrunoPress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 25 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.