Dat het Latijnse woord corona ‘kroon’ betekent mag toeval zijn, er is aanleiding tot zorgen over Máxima en haar naasten: een reisgenoot van ons koninklijk paar moest twee weken in quarantaine vanwege het virus, maar is nog steeds niet getest...

Over veel zaken die voor ‘gewone’ Nederlanders gelden, hoeven koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich geen zorgen te maken. Dat geldt echter niet voor de coronadreiging die de wereld momenteel in een bange wurggreep houdt. Er is inmiddels nog steeds reden tot zorg over het koninklijk paar na hun staatsbezoek aan Indonesië, medio maart jongstleden. Een staatsbezoek dat een angstig staartje zou krijgen.

Article continues after the ad

Thuisquarantaine

Dat heeft alles te maken met de heersende coronapandemie. Bij het bezoek aan Indonesië reisde namelijk ook onze minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen mee in het kielzog van Máxima en Willem-Alexander. Waar het koninklijk paar uit voorzorg na de verwelkomingsceremonie geen handen meer schudde, zou Cora dat wel gedaan hebben.

 Binnen vierentwintig uur kwam er bericht van de ambassade: ‘Deze man is positief getest op corona en een andere ziekte.’ De minister ging meteen in thuisquarantaine en zou uiteindelijk geen ziekteverschijnselen krijgen. Maar zoals de afgelopen periode is gebleken, betekent dat niet dat iemand geen corona heeft of niet besmettelijk is! Wat dat betreft, is het toch wat zorgelijk te noemen dat – zo blijkt uit navraag van Story – minister van Nieuwenhuizen nooit is getest op het coronavirus. 

Noodprotocol

Naast met Cora van Nieuwenhuizen (op minimaal één van de groepsfoto’s van het bezoek staat zij duidelijk op besmettingsafstand van Máxima) had het koninklijk paar ook contact met twee Indonesische ministers die op hun beurt weer intensief contact hadden gehad met hun besmette collega, die luistert naar de naam Budi Karya Sumadi. Reden tot zorg dus ook voor de situatie van Willem-Alexander en Máxima, zo lijkt het.

Na het staatsbezoek aan Indonesië gaf de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) aan dat het koninklijk paar niet zou worden getest op het virus. Story vroeg de RVD of zij hun beleid inmiddels hebben aangepast. Zijn er extra maatregelen genomen aangaande het koningspaar en hun gezin? En zijn er überhaupt noodprotocollen voor dit soort situaties? De RVD laat aan Story weten: ‘De richtlijnen van het RIVM en de bijbehorende door het kabinet afgekondigde maatregelen gelden ook voor koning Willem-Alexander en zijn gezin.’

Kwakkelende gezondheid

Geen extra maatregelen of nood-protocollen dus, wat toch geen héél geruststellende mededeling lijkt. Nogmaals: minister van Nieuwenhuizen mag dan geen klachten hebben ondervonden, dat wil niet zeggen dat zij het virus niet heeft gehad! Zeker als het gaat om koningin Máxima een situatie waarin voorzorgsmaatregelen geen overbodige luxe lijken. Zij kwakkelde de afgelopen tijd immers met haar gezondheid. 

Beeld: Peter Smulder

Lees het hele verhaal in Story. Editie 17 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.