Uit papieren die maar liefst vijftig jaar achter slot en grendel bleven, komt een pikant verhaal naar boven. Het verhaal van een geschenk van de rijksten der aarde aan prins Bernhard sr.

De secretaris van het organisatiecomité van de Bilderberggroep wilde de zestigste verjaardag van de prins (en tevens mede-initiator van de politieke bijeenkomsten) niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom werd een inzamelingsactie onder de vermogende leden gestart. Eenieder werd gevraagd om 20 dollar in de pot te doen om een aardig presentje voor de prins te kunnen kopen. In de boven water gekomen papieren komt nu de wat kolderieke situatie naar boven dat de allerrijksten der aarde ‒ bijvoorbeeld baron de Rothschild en David Rockefeller ‒ niet meer dan het gevraagde bedrag gaven voor het cadeau. Al moet wel worden gezegd: in 1971 was 20 dollar natuurlijk meer waard ‒ en dus een grotere aanslag op de portemonnee ‒ dan nu. Om precies te zijn: de 20 dollar van 1971 zou in deze tijd een bijdrage van 78,53 euro zijn geweest. En wat van het opgehaalde bedrag uiteindelijk werd gekocht? Tja, wat geef je een man die alles al heeft... Een ‘zilveren object waar de handtekeningen in konden worden gegraveerd’ natuurlijk!  

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 02 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Bladenhuis.nl

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.