Gisteren werd bekend dat Willem-Alexander met zijn gezin naar hun vakantiehuis in Griekenland was vetrokken. Ondanks dat het vaste land van Griekenland een geel gebied is - en er dus naartoe gereisd mag worden - viel heel Nederland over deze korte trip. 

Vrijdagmiddag stapte de Oranjes in het Nederlandse regeringsvliegtuig om een weekje op vakantie te gaan. Ondanks dat het een privéaangelegenheid was en de RVD daarom het nieuws niet wilde bevestigen noch ontkennen, lekte het spraakmakende nieuwtje binnen een paar minuten uit en stroomde social media vol met reacties. 

Geraakt

Een lange vakantie werd het dus niet voor het Koningspaar. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima besloten hun reis gelijk af te breken. 'We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het Covid-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij', laat het koningspaar vrijdag weten in een verklaring.

Geen malse reacties

De - inmiddels alweer afgebroken - vakantie van koning Willem-Alexander hield vrijdag de gemoederen flink bezig op social media. Zowel #koningshuis, #koning en #griekenland zwaren urenlang trending op Twitter. Ook BN'ers laten op Twitter duidelijk weten wat ze ervan vinden dat de koning vrijdagmiddag naar Griekenland vloog voor een vakantie en 's avonds alweer liet weten zijn vakantie af te breken vanwege 'de reacties in de media.'

Article continues after the ad

Kabinetsadvies

Maar niet alleen Twitteraars waren verontwaardigd. Ook in de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op het vakantiebezoek van Koning Willem-Alexander. Vicepremier Hugo de Jonge werd vrijdagmiddag na afloop van het kabinetsberaad ondervraagd over de veronderstelde herfstvakantie van koning Willem-Alexander en het koninklijke gezin in Griekenland. In eerste instantie zei De Jonge dat hij niets wist van een koninklijke vakantie, hoewel hij dat meteen had kunnen checken bij de naast hem staande hoofdwoordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst die is belast met het Koninklijk Huis. Daarna werd de vicepremier gevraagd of het wel verstandig is dat de koning naar het buitenland gaat terwijl het kabinetsadvies juist is om in Nederland te blijven. De Jonge antwoordde dat het reisadvies voor elke Nederlander hetzelfde is. Ook voor de koning.

Opheldering van Mark Rutte

Ook oppositiepartij GroenLinks wil opheldering van minister-president Mark Rutte. 'Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland', aldus fractievoorzitter Jesse Klaver. Kamerlid Joost Sneller van regeringspartij D66 noemt het 'onverstandig en onbegrijpelijk' dat de koning naar Griekenland is gereisd. Juist gezien de 'voorbeeldfunctie' die het staatshoofd heeft, had hij gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk 'in je eigen omgeving te blijven'.

Inmiddels heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vermeld dat Minister-president Mark Rutte op de hoogte was van de vakantieplannen van koning Willem-Alexander.

Bron: RTL Boulevard, ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.