Veel van wat er binnen de muren van de paleizen gebeurt, komt nooit naar buiten. Maar alleen al met wat er het afgelopen jaar wél bekend is geworden, kan 2017 als een zeer bewogen jaar voor de royals worden betiteld.

Op 8 augustus verloor Jorge Zorreguieta de strijd tegen non-hodgkinlymfoom. De vader van koningin Máxima was al enige tijd ziek, en Máxima reisde geregeld naar Argentinië om hem te bezoeken. Ze was ook bij hem toen hij in Buenos Aires op 89-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies.

Jorge Zorreguieta was in Nederland zeer omstreden vanwege zijn deelname aan de Argentijnse regering onder de militaire dictatuur van generaal Videla. Latijns-Amerika-deskundige professor Baud deed in opdracht van de toenmalige premier Wim Kok onderzoek naar Zorreguieta’s rol in de dictatuur waarin martelingen, moorden en verdwijningen plaatshadden. Baud concludeerde dat Zorreguieta geweten moet hebben van het schenden van mensenrechten maar dat het ‘praktisch was uit te sluiten’ dat hij persoonlijk betrokken was bij de misdaden. 

Article continues after the ad

Dit artikel komt uit Story 52. Story 52 ligt nu in de winkel.

Beeld: Peter Smulders