De Britse koninklijke familie is 'bedroefd' over het besluit van prins Harry en zijn vrouw Meghan om definitief afstand te nemen van hun positie als 'senior royals'. Desondanks blijven de hertog en hertogin van Sussex 'zeer geliefde' familieleden, staat in de verklaring die Buckingham Palace vrijdag verspreidde.

Als jongste zoon van troonopvolger prins Charles is de prins Harry een van de vooraanstaande leden van de Britse koninklijke familie. Van de 'senior royals' wordt verwacht dat ze flink wat eretitels en publieke taken voor hun rekening nemen. Het werk dat andere leden uit naam van de familie doen is alleen maar toegenomen naarmate koningin Elizabeth en haar man prins Philip ouder werden. Zo maakt de 94-jarige Elizabeth al een paar jaar geen verre reizen meer en besloot de 99-jarige Philip in 2017 met pensioen te gaan en zich terug te trekken uit het openbare leven.

Article continues after the ad

Maar Harry, momenteel zesde in lijn van troonopvolging, had het van kinds af aan moeilijk met de vele media-aandacht. Dat werd alleen maar erger na de dood van zijn moeder Diana in 1997. Zijn relatie met de Amerikaanse actrice Meghan Markle bevestigde Harry op een hoogst ongebruikelijke manier. In november 2016 liet hij middels een publieke verklaring weten zich grote zorgen te maken over de veiligheid van zijn vriendin. Meghan werd volgens de prins belaagd door de media en op social media.

Druk

Harry en Meghan trouwden in mei 2018 in Windsor, onder grote belangstelling van het publiek. De bruiloft werd wereldwijd door miljoenen mensen gevolg op televisie. Het stel bleef moeite hebben met de vele media-aandacht. Zo vertelde Meghan in 2019 dat ze het moeilijk had. 'Elke vrouw, vooral als ze zwanger is, zal zich kwetsbaar voelen', zei de hertogin een paar maanden na de geboorte van zoontje Archie in de documentaire Harry & Meghan: hun Afrikaanse reis. 'Dus met mijn leven onder een vergrootglas was dat een echte uitdaging. En als je dan een pasgeboren baby hebt, dan is dat veel druk.'

In een poging te ontsnappen aan die druk maakten de hertog en hertogin van Sussex begin vorig jaar bekend een stap terug te doen binnen het Britse koningshuis. Begin maart hadden Harry en Meghan hun laatste verplichting als volwaardige leden van het Britse koningshuis. Het stel besloot te verhuizen naar Canada en later de Verenigde Staten en wil financieel onafhankelijk worden van Harry's familie. Dat doen ze onder meer door series te maken voor Netflix en met een podcastreeks op Spotify. Eerder deze week werd bekend dat Harry en Meghan binnenkort hun eerste grote interview geven na de 'Megxit'. Het stel gaat in gesprek met goede vriendin Oprah Winfrey. Het interview wordt op 7 maart uitgezonden op de Amerikaanse zender CBS.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.