Het was de bedoeling dat de Spaanse toen nog kroonprins Felipe zou trouwen met Carolina de Waldburg. Ze was mooi, bezat klasse, sprak vloeiend Spaans en niet geheel onbelangrijk: ze was van adel! Tot grote teleurstelling van Felipe’s ouders Juan Carlos en Sofia kwam het echter niet tot een huwelijk tussen hun zoon en Carolina. Felipe viel als een blok voor de charmes van televisiejournaliste Letizia Ortiz Rocasolano.

Lees ook: 'Koning Juan Carlos is 5.000 keer vreemdgegaan'

Abortus

Dat burgermeisje Letizia al na één jaar gescheiden was van haar oud-leraar literatuur, lag gevoelig in traditioneel katholiek Spanje. Daarnaast had zij ooit als naaktmodel voor een Cubaanse kunstschilder gewerkt. Maar het bericht dat ze in 2002 een abortus zou hebben ondergaan, sloeg in als een bom. Letizia zou zwanger zijn geweest van een andere man, toen ze destijds Felipe leerde kennen. Ze was razendsnel tot de conclusie gekomen dat haar toekomst met de prins aanzienlijk interessanter was en onderging een abortus, zo tekende haar neef David Rocasolano op in zijn boek Adios Princesa.

Illegaal

Volgens Rocasolano zouden Letizia en Felipe hem hebben gevraagd om alle papieren en bewijzen over de abortus te vernietigen. In de tijd dat Letizia de abortus zou hebben gehad, was het in Spanje illegaal om zomaar een zwangerschap te beëindigen. Dat was alleen mogelijk als er afwijkingen bij het ongeboren kindje waren geconstateerd, of als het leven van de foetus of moeder in gevaar zou zijn.

Schoonouders

Het contact tussen Letizia en haar schoonouders wankelde lange tijd, maar dat weerhield Felipe er niet van om met zijn droomvrouw te trouwen. De twee bekroonden hun geluk met een trouwring én de komst van dochters Leonor en Sofía. Felipe heeft  dan moeten knokken voor hun liefde, tot op de dag van vandaag heeft hij absoluut geen berouw van zijn partnerkeuze. 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 31 ligt nu in de winkel.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: J.l.cereijido (ANP)

Auteur Oscar van den Boogaard beweert een buitenechtelijk kind van prins Bernhard te zijn, maar mocht het Nederlandse koningshuis een DNA-onderzoek eisen dan zou hij dat met moeite overwegen.

Waarheid

"Gedwongen worden zou me zwaar vallen, het zou mijn soevereiniteit in het gedrang brengen, maar ik vind het een overweging waard. Laster is mijn verhaal overigens niet", zegt Van den Boogaard in een interview in het Belgische tijdschrift Humo. "Met mijn waarheid breng ik noch de koninklijke familie, noch de monarchie in diskrediet. Het is een verhaal over de liefde!"

Kindsoldaat

Boogaards "verhaal over de liefde" heeft betrekking op zijn net verschenen boek Kindsoldaat. Met de historische roman wil de 53-jarige schrijver uiteenzetten hoe de verhoudingen tussen zijn moeder, prins Bernhard en Boogards 'echte' vader er precies uitzagen. De vader bij wie Boogaard opgroeide, werkte in de staf van Bernard. Boogaards moeder was in de jaren vijftig werkzaam aan het hof van Juliana.

Angst

De Nederlandse schrijver voorspelt dat een mogelijk DNA-onderzoek bij prinses Beatrix niet in goede aarde zou vallen."Ik denk dat een familie het heel onprettig vindt als zoiets gebeurt. Ze zitten daar absoluut niet op te wachten. Ik kan me ook de angst voorstellen dat ik het juridisch hard zou proberen te maken (...) Ik zou Beatrix wel willen ontmoeten, ook al heb ik haar door de hele situatie tot nu toe altijd een enge vrouw gevonden."

Beeld: Edwin Smulders | Nu.nl

Met tranen in haar ogen, maar met een glimlach op de lippen, heeft de Deense koningin Margrethe II afscheid genomen van haar overleden echtgenoot prins Henrik. De Deense koninklijke familie was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst in de Slotskirke Christiansborg. Prins Henrik stierf vorige week dinsdag op 83-jarige leeftijd na een ernstige ziekte.

Ceremonie

De prins wilde geen staatsbegrafenis, dus waren er slechts zestig gasten uitgenodigd voor de ceremonie in Kopenhagen. Afgezien van de koninklijke familie, zijn Franse familie en medewerkers van het hof, waren er weinig officiële gasten.

Crematie

Prins Henrik wordt gecremeerd. Hij wilde niet begraven worden in de kathedraal van Roskilde, in tegenstelling tot de Deense koninklijke familie. Dit besloot hij uit onvrede over zijn achterstelling in het koningshuis, waar hij protocollair na zijn vrouw en zoon kroonprins Frederik kwam, en het niet verlenen van de titel 'koning-gemaal'. Een deel van zijn as wordt uitgestrooid over de zee, een ander deel komt in een urn in de tuin van kasteel Fredensborg. Daar had de prins de laatste uren voor zijn dood doorgebracht.

Tekst & beeld: ANP