Het was de bedoeling dat de Spaanse toen nog kroonprins Felipe zou trouwen met Carolina de Waldburg. Ze was mooi, bezat klasse, sprak vloeiend Spaans en niet geheel onbelangrijk: ze was van adel! Tot grote teleurstelling van Felipe’s ouders Juan Carlos en Sofia kwam het echter niet tot een huwelijk tussen hun zoon en Carolina. Felipe viel als een blok voor de charmes van televisiejournaliste Letizia Ortiz Rocasolano.

Lees ook: 'Koning Juan Carlos is 5.000 keer vreemdgegaan'

Abortus

Dat burgermeisje Letizia al na één jaar gescheiden was van haar oud-leraar literatuur, lag gevoelig in traditioneel katholiek Spanje. Daarnaast had zij ooit als naaktmodel voor een Cubaanse kunstschilder gewerkt. Maar het bericht dat ze in 2002 een abortus zou hebben ondergaan, sloeg in als een bom. Letizia zou zwanger zijn geweest van een andere man, toen ze destijds Felipe leerde kennen. Ze was razendsnel tot de conclusie gekomen dat haar toekomst met de prins aanzienlijk interessanter was en onderging een abortus, zo tekende haar neef David Rocasolano op in zijn boek Adios Princesa.

Article continues after the ad

Illegaal

Volgens Rocasolano zouden Letizia en Felipe hem hebben gevraagd om alle papieren en bewijzen over de abortus te vernietigen. In de tijd dat Letizia de abortus zou hebben gehad, was het in Spanje illegaal om zomaar een zwangerschap te beëindigen. Dat was alleen mogelijk als er afwijkingen bij het ongeboren kindje waren geconstateerd, of als het leven van de foetus of moeder in gevaar zou zijn.

Schoonouders

Het contact tussen Letizia en haar schoonouders wankelde lange tijd, maar dat weerhield Felipe er niet van om met zijn droomvrouw te trouwen. De twee bekroonden hun geluk met een trouwring én de komst van dochters Leonor en Sofía. Felipe heeft  dan moeten knokken voor hun liefde, tot op de dag van vandaag heeft hij absoluut geen berouw van zijn partnerkeuze. 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 31 ligt nu in de winkel.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: J.l.cereijido (ANP)