In Zweden gonst het van de geruchten dat kroonprinses Victoria niet voor niets een overvolle agenda heeft. Ze zou in versneld tempo worden opgeleid tot koningin omdat Carl Gustaf afstand wil doen van de troon! Maar wilde de Zweedse vorst niet in het harnas sterven?

Kroonprinses Victoria van Zweden heeft een overvolle agenda. Audiënties, bijeenkomsten, bezoeken, conferenties… In haar eentje en af en toe samen met echtgenoot prins Daniël en vader koning Carl Gustaf rent Victoria van hot naar her om aan haar koninklijke verplichtingen te voldoen. En dat zou eigenlijk niet de bedoeling zijn geweest.

Buiten de spotlights

Zweedse royaltykenners wisten te vertellen dat Victoria in de toekomst geregeld voor langere tijd met haar gezin van het toneel zou verdwijnen. Zolang ze nog geen koningin was, wilde ze zoveel mogelijk tijd met man en kinderen doorbrengen, búíten de spotlights. Maar van dat voornemen is bar weinig terechtgekomen en dit nieuwe jaar begon voor de kroonprinses zelfs hectischer dan ooit.

Aftreden

In Zweden wordt hardop gefluisterd dat Victoria in versneld tempo op haar toekomstige taak wordt voorbereid, en de reden daarvoor zou zijn dat koning Carl Gustaf binnenkort te kennen geeft afstand te doen van de troon. Een tweede aanwijzing daarvoor zien de Zweden in het feit dat de vorst onlangs vijf van zijn kleinkinderen hun prinsentitel heeft ontnomen: de twee zoons van prins Carl Philip en prinses Sofia en de twee dochters en zoon van prinses Madeleine en Christopher O’Neill. Maar een troonsafstand zou zeer opmerkelijk zijn, want de vorst heeft altijd gezegd: ‘Een Bernadotte treedt nóóit af’, daarmee bedoelend dat hij in het harnas wil sterven. Zelfs toen hij enorm onder vuur lag en het volk bijna éíste dat hij plaats maakte voor zijn oudste dochter, weigerde Carl Gustaf af te treden.

Article continues after the ad

Geheim verleden

Dat was nadat in de biografie Carl XVI Gustaf, monarch tegen wil en dank, van de journalisten Thomas Sjöberg, Tove Meyer en Deanne Rauscher, uitgebreid uit de doeken werd gedaan wat voor  pikant – geheim – privéleven de koning had gehad. Carl Gustaf zou gedurende een jaar een geheime liefdesaffaire hebben gehad met de negentien jaar jongere zangeres Camilla Henemark. Voor Camilla zou hij zelfs zijn huwelijk met Silvia hebben willen beëindigen. Totdat zíj de affaire beëindigde. De zeer pikante onthullingen over het geheime playboyleven van de koning leidden in Zweden tot een golf van protesten tegen de monarchie. Carl Gustaf liet weten: ‘Het gaat om een periode die ver achter me ligt. Ik kies er samen met mijn gezin voor om het verleden te laten rusten en vooruit te kijken.’ Dat veranderde de stemming van de Zweden echter niet. 

Beeld: 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 5 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.