Onze koning doet het allemaal totaal anders dan zijn moeder. Geen grote verrassing, want toen Beatrix nog koningin was, had hij al aangegeven dat hij als het zijn beurt was meer in de lijn van zijn grootmoeder Juliana zou regeren: dichter bij het volk en met meer emotie.

Beatrix was als koningin af en toe wel aangedaan in het openbaar, maar het was voor haar ondenkbaar om net zoals Willem-Alexander en Máxima openlijk emoties te tonen of zelfs te huilen. Soms schuift prinses Beatrix nog weleens aan bij het maandagoverleg tussen Willem-Alexander, Máxima en hun staf, maar of hij naar haar luistert?

Bakken met geld

In tegenstelling tot zijn bijzonder zuinige moeder geeft de huidige koning bakken met geld uit aan auto’s en boten, aan de chique inrichting van het (privégedeelte van het) paleis en aan zijn reizen met vrouw en dochters. Ook stelde hij het paleis deels open voor pers en publiek – iets wat Beatrix nooit zou doen. Zijn moeder zal het hem misschien hebben afgeraden, maar Willem-Alexander gedraagt zich tijdens officiële bezoeken soms meer als een handelsmissionaris dan als een koning; hij lijkt zichzelf naast vorst te zien als vertegenwoordiger van het Nederlandse bedrijfsleven.

Beeld: Peter Smulders, ANP

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 49 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.