Koningin Máxima heeft donderdagmiddag het werkbezoek aan China, dat ze woensdag begon met koning Willem-Alexander, afgesloten. Ze zette het bezoek alleen voort, nadat haar man was doorgereisd naar Zuid-Korea, waar vrijdag in Pyeongchang de Olympische Winterspelen beginnen.

More content below the advertising

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) begeleidde Máxima maar bij één onderdeel van haar economisch getinte dagprogramma. Hij reisde door naar Japan, na een vertrouwelijke ontmoeting met Chinese mensenrechtenactivisten.

Máxima is doorgaans in het buitenland niet solo actief voor Nederland. Ze reist of samen met Willem-Alexander, zoals bij staats- en officiële bezoeken, of ze gaat op pad onder de vlag van de Verenigde Naties als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal om wereldwijd te pleiten voor betere toegankelijkheid van financiële diensten. Het solo-optreden in Peking was in dat opzicht uniek, al lagen de onderwerpen die de koningin oppakte in het verlengde van het staatsbezoek aan China in 2015.

Ze sprak onder meer over ‘groene financiering’, het inzetten van financiële middelen en investeringen om klimaatverandering tegen te gaan. China heeft de laatste jaren op dat gebied al veel vorderingen gemaakt en Nederland kan daarvan leren, maar ook bij helpen, zo leerde de koningin.

Tijdens een ander gesprek hoorde Máxima dat de Chinezen van Nederland willen leren over waterhuishouding in steden en duurzame stadsontwikkeling, beide zaken die tijdens de rappe stedenbouw van de laatste decennia weinig aandacht hebben gekregen. Ook blijkt de nieuwe generatie Chinese stedenbouwkundigen met enige afgunst te kijken naar het Nederlandse woonerf, dat het leven in een stad kan veraangenamen.


Beeld: ANP

Harry en Meghan

Prins Harry en zijn broer prins William lieten van de week weten hun hofhouding op te gaan splitsen. Maar de Sunday Times meldt nu dat prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle het liefst helemaal onafhankelijk worden van Buckingham Palace. Koningin Elizabeth keurt deze plannen af.

Momenteel delen de hertogen van Sussex en Cambridge, Harry en William, een kantoor in Keningston Palace. Harry en zijn vrouw verhuizen echter dit voorjaar naar Frogmore Cottage in Windsow, waar ze ook zullen starten met hun eigen hofhuiding. Maar als we de Sunday Times mogen geloven, willen Harry en Meghan dat helemaal niet.

More content below the advertising

Volgens een koninklijke bron zouden de twee een huishouden willen dat los staat van de koninklijke familie, zodat ze wereldwijd onder hun eigen Sussex-paraplu filantropisch en humanistisch werk kunnen doen. En daarnaast hoopt Meghan ook haar werk als activist voort te kunnen zetten.

Buckingham Palace

Dat de Queen niet achter deze plannen staat, is helemaal niet zo gek. Buckingham Palace houdt graag de controle over alles en daarnaast gaat de koninklijke familie al decennia lang op een bepaalde en dezelfde manier aan de gang met hun werkzaamheden en verplichtingen.

Even laten zien wie de baas is

"Ze wilden dat hun huishouden volledig onafhankelijk was van Buckingham Palace, maar kregen een 'nee' te horen. Er is een institutionele structuur die dat soort onafhankelijkheid niet toestaat. Het is goedom de Sussexes onder de jurisdictie van Buckingham Palace te laten vallen, zodat ze niet zomaar hun gang kunnen gaan en hun ding kunnen doen", aldus de koninklijke bron.

Blijkbaar zitten er dus mensen binnen Buckingham Palace die prins Harry en Meghan maar al te graag duidelijk willen maken wat hun plek is en vooral wie de baas is. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Bron: Elle, Sunday Times | Beeld: ANP

'Het doet ons groot verdriet dat bij een aanslag in Utrecht drie mensen om het leven zijn gekomen en anderen ernstig gewond zijn geraakt. Met de slachtoffers en hun familie leven wij intens mee.' Dat stellen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een reactie op de website van het koninklijk huis.

Het paar noemt 'geweldsdaden als deze volstrekt onacceptabel'. En: 'Laten wij samen eensgezind op de bres staan voor een samenleving waarin mensen zich veilig kunnen voelen en waarin vrijheid en verdraagzaamheid de boventoon voeren.'

More content below the advertising

Het koningspaar dankt alle hulpverleners en zegt in gedachten te zijn bij de inwoners van Utrecht.

Drie doden

Bij een schietpartij in Utrecht vielen op maandagochtend tenminste drie doden. Negen gewonden worden momenteel behandeld in het ziekenhuis. De dader van de schietpartij is voortvluchtig. 


Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: Instagram, ANP | Beeld: Instagram, ANP