Het is schandalig dat koningin Máxima '95 procent van haar kledingbudget over de grens uitgeeft'. Dat zegt Josine Droogendijk, die van het volgen van de kleding van Máxima haar levenswerk heeft gemaakt, in een interview met het blad Villamedia.

De koningin betrekt het grootste deel van haar kleren bij de Belgische couturier Eduard Vermeulen, die met zijn modehuis Natan sinds enkele jaren overigens ook een vestiging heeft in Amsterdam. De meeste hoeden van Máxima komen ook uit België, waar Fabienne Delvigne al jaren haar favoriet is.

Article continues after the ad

Nederlandse mode-ontwerpers

Koningin Máxima zou echter vaker naar Nederlandse mode-ontwerpers moeten kijken. 'Couturier Addy van den Krommenacker heeft vorig jaar een doorstart gemaakt. Waarom bestelt ze geen avondjurk bij hem?', aldus Droogendijk verontwaardigd.

'Máxima shopt te veel'

Ze stelt ook vraagtekens bij de hoeveelheid kleren van Máxima. 'Ik benoem het wel als Máxima haar vijftiende nieuwe rode jas draagt. Waren de vorige veertien dan niet goed genoeg?' Als modepolitie en wandelend archief van de koninklijke kleding - Droogendijk weet mogelijk meer over de klerenkast van Máxima dan de koningin zelf - zegt ze een afweging te maken tussen respect en eerlijkheid.

Te kritisch

'Natuurlijk kan ik zeggen: wat heeft Máxima voor afschuwelijks aan. Ik zeg liever dat de culotte (broekrok) niet het beste in haar bovenhaalt. De 'tone of voice' is belangrijk. Ik krijg bakken kritiek als ik iets te kritisch ben', aldus Droogendijk die enkele boeken over de kleding van de koningin op haar naam heeft staan.

Beeld: Peter Smulders | ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.