Twintig jaar lang was Albert koning van België. Al die tijd stond hij bekend om zijn uitbundige levensstijl. Volgens ingewijden wilde hij die na zijn pensioen graag behouden. Maar daar lijkt niets van terecht te komen.

Pensioen

Een chic appartement in het centrum van Rome, een jacht van 4,7 miljoen euro en een villa in de Franse Provence. De Belgische oud-koning Albert (86) en zijn vrouw Paola (83) zouden er alles voor overhebben om in een van hun buitenlandse woningen van hun pensioen te mogen genieten. Maar de twee leiden momenteel noodgedwongen een teruggetrokken bestaan. De ouders van koning Filip wonen nu voor een deel op het Kasteel van Belvédère in Laken. Maar het grootste gedeelte van de tijd leven ze afgesloten van de buitenwereld in de pastorie van Villers-sur-Lesse, een dorpje onder de rook van het koninklijk kasteel van Ciergnon en vlak bij Rochefort in de Ardennen. Elf jaar geleden kocht Paola dit huis in het geheim van de kerk. Ze betaalde er toen slechts 100.000 euro voor. Ingewijden zeiden dat het huis ook niet meer waard was, omdat krakers het als een bouwval hadden achtergelaten.

Article continues after the ad

Financiële problemen

‘Twintig jaar heeft Albert handig geput uit de koninklijke schatkist om zijn domein Le Romarin in de Franse Provence luxueuzer te maken,’ vertelt de Belgische royalty-watcher Thierry Debels in het Vlaamse Dag Allemaal. ‘Met dat geld kon hij ook een jacht van 4,7 miljoen euro kopen waarmee hij ’s zomers op de Middellandse Zee vaart. En hij heeft mede geïnvesteerd in het ruime appartement dat Paola inrichtte in Casa Ruffo, haar ouderlijk huis in Rome.’ Albert heeft altijd van geld uitgeven gehouden. In de wet staat dat de Koninklijke Schenking, waar het vermogen van het Belgische Koninklijk Huis onder valt, in eigen onderhoud moet kunnen voorzien. Met de jaarlijkse inkomsten van onder andere de jachtrechten en het verhuren van verschillende gebouwen zou dat geen probleem moeten zijn. Maar Albert gaf volgens ingewijden meer uit dan dat erin kwam. Daar kwam een einde aan toen Filip in 2013 koning werd. De werkzaamheden aan een kasteel in Fenffe, die in opdracht van Albert waren gestart, werden stopgezet en Filip verhuurde het kasteel. Paola mocht nog wel haar meubelen weghalen, maar daarna zou ze er niet meer welkom zijn geweest.

DOOR KARIN RIETHOVEN | FOTO GETTYIMAGES

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 15 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.