Het gemis van een hechte band met zijn vader heeft veel impact gehad op de Belgische koning Filip, die voornamelijk werd opgevoed door zijn oom Boudewijn. Toen hij zelf een gezin ging stichten, nam Filip zich voor zijn kinderen niet aan te doen wat hij zelf heeft moeten doorstaan.

Fietsen in Bokrijk, wandelen door de Ardennen, tentoonstellingen en musea bezoeken. Koning Filip en koningin Mathilde van België pakten flink uit tijdens een lang familieweekend, en hun kinderen Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore genoten er met volle teugen van. Filip maakt regelmatig tijd vrij in zijn agenda om er met zijn gezin op uit te gaan, omdat hij het belangrijk vindt om een goede band met zijn twee zoons en twee dochters te hebben. Een band die hij zelf nooit heeft gehad met zijn ouders.

Verwaarloosd

Vooral de afwezigheid van zijn vader, oud-koning Albert, heeft de nodige littekens bij hem achtergelaten. Als kind zag Filip zijn vader nauwelijks. ‘Als koning was hij een echte Vader des vaderlands. Maar minder voor zijn kinderen. Alleen voor zijn dochter, niet voor zijn zoons,’ vertelde royaltywatcher Brigitte Balfoort in Trouw. ‘Van alle kinderen heeft prinses Astrid verreweg de beste band met haar ouders. Zij lijkt veel op haar vader, heeft zijn vrolijkheid. Ze was altijd al het lievelingetje.’ Prins Laurent, de jongere broer van koning Filip, heeft er ook nooit een geheim van gemaakt dat hij zich als kind verwaarloosd voelde. Bij hem leidde dat tot onder meer mentale problemen en rebels gedrag. 

Klap in zijn gezicht

Koning Filip werd grotendeels opgevoed door zijn oom Boudewijn en diens echtgenote Fabiola. Boudewijn, destijds de koning van België, bleek op dat moment weinig fiducie te hebben in Albert als troonopvolger. Hij stoomde Filip alvast klaar voor die rol en stippelde een compleet opleidingsparcours uit. Maar toen Boudewijn overleed, werd Filip gepasseerd door zijn vader, die de troon besteeg. Dat Albert niet eens de moeite had genomen dat Filip persoonlijk te vertellen, was een klap in diens gezicht. Via de pers vernam hij over het verlies van zijn oom en de troonopvolging door zijn vader. Royaltykenner Mark Van den Wijngaert vertelde daarover aan Trouw: ‘Filip was met vrienden in Frankrijk. Toen hij daar het nieuws vernam, is hij in de auto gestapt en de hele nacht doorgereden naar Brussel. Daar bleek dat men hem niet nodig had. Het enige dat zijn vader die dag met hem besprak was de rouwkledij. Dat Boudewijn hem nog te jong vond voor het koningschap werd hem niet verteld.’

Article continues after the ad

Spijt

Maar er volgden nog meer teleurstellingen voor Filip. Kort voor zijn huwelijk met Mathilde lekte uit dat zijn vader een jarenlange buitenechtelijke relatie had met barones Sybille de Selys Longchamps, bij wie hij dochter Delphine had verwekt. En toen hij in 2013 afstand wilde doen van de troon, besprak hij de plechtigheden daarvoor niet vooraf met zoon Filip.

Volgens royaltywatcher Balfoort zouden Albert en Paola inmiddels spijt hebben hoe een en ander is verlopen. Hoe de verhoudingen jarenlang ook zijn geweest tussen Filip en zijn ouders, kennelijk hebben ze de strijdbijl begraven. Tijdens het familieweekend van Filip en Mathilde sloten de laatste dag ook Albert en Paola zich aan bij het gezelschap. Voor de aanwezige pers poseerden ze als één happy family.

Beeld: BrunoPress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 28 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.