Verschillende leden van de koninklijke familie manifesteren zich steeds vaker op social media als Twitter en Instagram, waarbij ze ook geregeld hun politieke voorkeur of openlijke maatschappelijk kritiek laten blijken. Dat is uiteraard hun eigen zaak, maar het is binnen de doorgaans gesloten kringen van de Oranjes geen geheim dat koning Willem-Alexander het als bewaker van het imago van zijn familie nauwlettend laat volgen door zijn medewerkers.

Het moet hem dan ook ergeren dat een aantal familieleden voortdurend negatief in het nieuws komt, en anderen zich bijzonder concreet politiek uitspreken. Dat is nu juist wat Willem-Alexander wil voorkomen – een wijze les die hij meekreeg van zijn moeder Beatrix, die onder meer respect afdwong omdat zij de familiegelederen doorgaans gesloten wist te houden, en reputatieschade voor de familie tot een minimum wist te beperken. De familie Van Oranje heeft intussen echter meer weg van een kruiwagen vol kikkers, die met de mobiele telefoon in de hand hun mening delen met tienduizenden volgers, zich bewegen binnen roemruchte vastgoedkringen of patserig gedrag vertonen.

Prinses Mabel

Prinses Mabel, die dankzij slim beleggen door wijlen haar man Friso ongekend rijk werd, legt haar mobieltje vermoedelijk alleen neer als ze slaapt; de politiek felle royal (91.611 volgers) laat bijvoorbeeld duidelijk merken anti-Brexit en tegen Donald Trump en de Hongaarse regering te zijn, en ondersteunt met retweets openlijk de veelbesproken en ook omstreden miljardair George Soros (met wie Mabel nauwe banden onderhoudt) en de PvdA’er Frans Timmermans, voor velen de meest gladde aal in de emmer van het Europarlement. Haar doorgaans ingetogen zwager Constantijn liet ook van zich horen op Twitter, in een bericht waarin hij zich stoort aan taal op social media die niet de zijne is. De tweet moet in drift geschreven zijn, gezien de twee taalslordigheden. ‘Waarom denken mensen dat het OK is om op sociale media dit soort dingen te zeggen en durfen ze het niet onder eigen naam te doen? Houdt dit een keer op? Waarom is het zo moeilijk om op twitter op een respectvolle manier van mening te veschillen?’ tikte hij op.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 4 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP