Weinig skioorden spreken zo tot de verbeelding als het Oostenrijkse Lech. Dit schilderachtige plaatsje, vernoemd naar de rivier Lech die uitmondt in de Donau, ligt in het gebied Arlberg.

Daar werd in 1903 de eerste skischool ter wereld opgericht, en ook de eerste skiwedstrijden vonden er plaats. De meeste magie rond dit dorp komt echter van beroemdheden die er vooral tijdens wintersportvakanties neerstrijken – ook Nederlandse. Naast Linda de Mol en Ivo Niehe zijn het vooral de Oranjes die Lech op de kaart gezet hebben. Sinds 1960 komen ze al in Lech, waar ze steevast logeren in Gasthof Post, of het naastgelegen privéchalet Postkutsche in zijn geheel afhuren. De koninklijke familie is geliefd in Lech, en sinds het trieste overlijden van de fanatieke skiër prins Friso – die op 17 februari 2012 bedolven werd onder een lawine – is daar een gemeenschappelijk verdriet aan toegevoegd. In de dorpskerk, de Alte Kirche St. Nikolaus, is een zijaltaar voor Friso ingericht met zijn foto in een lijstje. Wat bijna niemand weet, is dat Story-fotograaf Edwin Smulders dat lijstje daar 
uit respect voor Friso ooit neerzette. Hij knipte een foto uit de lokale krant en deed die daarin. Nog altijd staat het lijstje er zoals hij het destijds achterliet. Ook dit jaar ging Edwin even langs bij Friso’s foto, voor een eervolle groet.

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders

Bekijk de foto in Story. Editie 09 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.