Van bruiloften, zwangerschappen en geboortes tot vechtscheidingen, (gevangenis)straffen en sterfgevallen – de royals hebben het afgelopen jaar heel veel aan zich voorbij zien komen.

Denemarken

In Denemarken gaan alle harten uit naar koningin Margrethe, die op 13 februari afscheid moet nemen van haar echtgenoot prins Henrik. Na in Egypte ziek geworden te zijn, wordt Henrik overgeplaatst naar het ziekenhuis in Kopenhagen, waar een goedaardige tumor wordt ontdekt en hij aan een longinfectie wordt behandeld. Al snel gaat het bergafwaarts met de gezondheid van de prins. Koningin Margrethe en de prinsen Frederik en Joachim bezoeken hem zoveel mogelijk en komen met bezorgde blikken naar buiten. Niet veel later wordt Henrik naar paleis Fredensborg gebracht om daar zijn laatste dagen door te brengen.

Article continues after the ad

Prins Joachim, zijn echtgenote prinses Marie en zijn ex Alexandra Manley komen in het middelpunt van de belangstelling te staan nadat ze de diploma-uitreiking van prins Nikolai hebben bijgewoond. Een video die na de ceremonie werd gemaakt, laat zien dat het Alexandra – de moeder van Nikolai – kennelijk niet bevalt dat Marie haar arm om Nikolai slaat wanneer ze voor de fotografen poseren. Alexandra snelt erheen, mept Marie’s arm van haar zoon en gaat, met háár arm om Nikolai, pontificaal bij het gezelschap staan. Léken Marie en Alexandra goed met elkaar om te gaan, daar blijkt geen sprake van. Joachim zit tussen twee vuren. Marie is zijn echtgenote, maar hij wil goed met Alexandra blijven omgaan voor hun kinderen…

Monaco

In Monaco is het beschuit met muisjes bijna niet aan te slepen. Prinses Caroline krijgt drie kleinkinderen in één jaar! Zoon Andrea Casiraghi en Tatiana Santo Domingo krijgen hun derde kind, zoon Pierre Casiraghi en zijn vrouw Beatrice Borromeo hun tweede en dochter Charlotte Casiraghi bevalt van haar tweede zoon, haar eerste kindje met Dimitri Rassam.

En er is een bruiloft op komst; prinses Stéphanie’s zoon Louis Ducruet verlooft zich met Marie Chevallier, met wie hij al zes jaar een relatie heeft.

Zorgen zijn er om prins Albert, die rust moet houden omdat hij oververmoeid is. Zijn vervanging is een probleem. Echtgenote Charlène is nog niet genoeg ingewerkt, vertelde Albert eerder. Zussen Stéphanie en Caroline zouden niet staan te springen en Caroline samen met Charlène zou geen optie zijn, want zij zouden elkaar niet liggen. Albert gaat sneller weer aan de slag dan verwacht…

Marokko

Het is voor de hele wereld een groot mysterie: wáár is Lalla Salma? De echtgenote van de Marokkaanse koning is al maanden niet gesignaleerd. Ze verscheen zelfs niet in het ziekenhuis toen haar man een hartoperatie had ondergaan. Gefluisterd wordt dat koning Mohammed VI en Lalla Salma na zestien jaar huwelijk in alle stilte uit elkaar zijn gegaan. In juli wordt Lalla Salma met haar kinderen gespot in het Italiaanse Portofino en ze zou ook zijn gezien in Griekenland, waar ze een villa zou bezitten.

Noorwegen

Grote zorgen in Noorwegen om kroonprinses Mette-Marit. Bij de echtgenote van kroonprins Haakon is een vrij zeldzame vorm van de chronische ziekte longfibrose geconstateerd. Mette-Marit kampt al lange tijd met haar gezondheid, en is al een paar jaar onder behandeling van de longartsen van het Rikshospitalet in Oslo. Longfibrose wordt veroorzaakt door bindweefselvorming in de longen, waardoor deze minder zuurstof opnemen. Dit verklaart waarom Mette-Marit vaak kortademig is en zich moe en lusteloos voelt. De ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen met medicijnen. ‘De ziekte zal mijn leven beperken,’ zegt Mette-Marit, ‘maar ik ben blij dat het zo vroeg is ontdekt.’

Marius, de zoon van Mette-Marit uit een eerdere relatie, vindt liefdesgeluk bij het Noorse Playboy-model Juliane Snekkestad, met wie hij in Londen gaat samenwonen.

België

De Belgische oud-koning Albert moet een DNA-test ondergaan, zo besluit het Hof van Beroep in Brussel. De test moet voor eens en voor altijd duidelijk maken of de voormalige vorst de vader is van Delphine Boël. Delphine is ervan overtuigd dat dat zo is, en vecht al vele jaren voor erkenning.

Prins Laurent tekent bij de Raad van State beroep aan tegen de beslissing van de Belgische regering om zijn toelage met 46.000 euro te verminderen. Dat is de straf die de prins heeft gekregen vanwege het herhaaldelijk negeren van het feit dat hij vóór hij buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders ontmoet, toestemming moet vragen aan de politiek én het Paleis. Prinses Claire, de echtgenote van Laurent, zou enorm lijden onder het feit dat haar man zich steeds impopulairder maakt en zich het liefst thuis verbergen voor de buitenwereld.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP