Van bruiloften, zwangerschappen en geboortes tot vechtscheidingen, (gevangenis)straffen en sterfgevallen – de royals hebben het afgelopen jaar heel veel aan zich voorbij zien komen.

Nederland

Begin juni wordt koningin Máxima’s zus Inés Zorreguieta dood gevonden in haar appartement. Ze heeft zelfmoord gepleegd. Al jaren werd Inés geteisterd door psychische problemen en depressieve gevoelens. Máxima had een zeer goede band met Inés. Willem-Alexander en Máxima reizen met hun drie dochters af naar Argentinië.

Article continues after the ad

Op 2 november meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dat koningin Máxima op doktersadvies een periode rust moet houden. ‘Naar aanleiding van gezondheidsklachten bestaat het vermoeden dat zij een darminfectie heeft.’ Máxima zegt een reis naar Tanzania in het kader van haar VN-werk af. Na twaalf dagen gaat de koningin hersteld weer aan het werk.

Hugo Klynstra (21) mag zich voortaan Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme gaan noemen. Zo besliste de Raad van State. Hugo is het kind dat prins Carlos – de oudste zoon van prinses Irene –verwekte bij vriendin Brigitte Klynstra, met wie hij geen relatie wilde. Prins Carlos heeft zijn zoon nooit erkend en zich altijd verzet tegen diens verzoek om de naam en titel van zijn vader te dragen.

Door de beursgang van betalingsplatform Adyen wordt prinses Mabel in één klap ruim 40 miljoen rijker. Mabel bezit volgens gegevens van het bedrijf 545.981 aandelen; bij de beursgang zou ze 'slechts' een derde van haar aandelen verkocht hebben. In financiële kringen wordt aangenomen dat de investering ooit door wijlen haar man prins Friso gedaan is; hij stond bekend als een slimme, uiterst kundige belegger. Mabel kóópt ook. Voor 1.660.000 euro wordt ze de eigenaar van een prachtige watervilla in Breukeleveen, op tien autominuten van haar moeder Flos die in Hilversum woont.

Engeland

Op 19 mei geven prins Harry en Meghan Markle elkaar in de St. George’s Chapel van Windsor Castle het jawoord. Van Meghans familie is alleen haar moeder Doria Ragland aanwezig. Vader Thomas laat vanwege gezondheidsproblemen verstek gaan. In zijn plaats geeft prins Charles Meghan weg.

Meghans vader praat onverminderd met de pers en beledigt de koninklijke familie: ‘Die is niet meer van deze tijd!’ Meghans halfzus Samantha reist naar Kensington Palace om Meghan te spreken. Maar ze wordt niet binnengelaten... Britse media berichten dat Meghan het niet kan vinden met schoonzus Kate en zo een wig drijft tussen broers William en Harry.

Er is ook goed nieuws: Buckingham Palace maakt bekend dat de hertogin van Sussex zwanger is! En prinses Eugenie trouwt met haar Jack Brooksbank, prins William en hertogin Catherine breiden hun gezin uit met prins Louis en prins Charles viert zijn 70e verjaardag groter dan groots.

Zweden

In Zweden bevalt op 9 maart prinses Madeleine van haar derde kindje, prinses Adrienne. De prinses maakt ook bekend dat ze met echtgenoot Chris en hun drie kinderen verhuist naar de Amerikaanse staat Florida.

Koning Carl-Gustaf besluit dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur niet uit te reiken. Rond deze prijs breekt namelijk een enorm schandaal uit. De echtgenoot van academielid Katarina Frostenson, fotograaf Jean-Claude Arnault, wordt door achttien vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. De Zweedse krant Svenska Dagbladet schrijft dat Arnault zich ook aan kroonprinses Victoria zou hebben vergrepen. Tijdens een bezoek aan de Villa Bergsgården van de Academie in Stockholm zou Jean-Claude – volgens drie verschillende bronnen van de krant – zijn hand op de billen van de prinses hebben gelegd! Arnault wordt uiteindelijk veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Geruchten dat het rommelt in het huwelijk van de vorst ontstaan wanneer Carl Gustaf in zijn eentje naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea gaat. De koning en zijn echtgenote Silvia gaan, sinds ze elkaar in 1972 tijdens de Olympische Zomerspelen in München leerden kennen, steevast samen naar de zomer- en winterspelen. Maar Silvia zegde dit jaar op het laatste moment af…

Spanje

Oud-koning Juan Carlos van Spanje viert op 5 januari zijn 80e verjaardag niet met zijn familieleden of echtgenote oud-koningin Sofia, maar met de steenrijke binnenhuisarchitecte Marta Gaya, met wie hij bijna dertig jaar geleden een buitenechtelijke relatie zou hebben gehad…

Een ándere (vermeende) ex-minnares beschuldigt Juan Carlos van belastingontduiking en witwassen. Corinna zu Sayn-Wittgenstein vertelde een voormalige Spaanse politieman dat Juan Carlos op háár naam, zonder dat ze het wist en zonder haar toestemming, in het buitenland panden kocht. Dat leverde hem een enorm belastingvoordeel op, aangezien Corinna in Monaco woont. Ook zou Juan Carlos bankrekeningen hebben in Zwitserland onder de naam van zijn neef Álvaro Orléans de Borbón en zou hij zo’n 100 miljoen euro hebben ontvangen die moest worden gebruikt om commissies te betalen voor een in aanbouw zijnde hogesnelheidstrein naar Mekka. De Spaanse minister van Justitie Dolores Delgado kondigt een onderzoek naar Juan Carlos’ handel en wandel aan.

Koning Felipe heeft meer zorgen. Het botert niet tussen zijn echtgenote koningin Letizia en zijn moeder Sofia. Ze krijgen en plein publique ruzie na de paasmis op La Palma op Mallorca en daarna gaat het alleen maar slechter tussen de twee. De situatie zou Felipe problemen in zijn huwelijk opleveren…

Felipe’s zus enfante Cristina ziet haar echtgenoot Iñaki Urdangarin voor bijna zes jaar de gevangenis ingaan wegens verduistering, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Luxemburg

In het altijd zo rustig lijkende gezin van de Luxemburgse groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa houdt de vechtscheiding van prins Louis en Tessy Anthony de gemoederen bezig. De twee trouwden op 29 september 2006 en hebben samen zonen Gabriel en Noah. Begin 2017 gingen ze uit elkaar, maar voor de financiële afwikkeling moet de rechter eraan te pas komen…

Erfhertog Guillaume en zijn echtgenote prinses Stéphanie verhuizen naar Londen. Daar gaat Guillaume een postuniversitaire studie volgen aan het Royal College of Defense Studies (RCDS). Stéphanie maakt van de gelegenheid gebruik om bij het Sotheby's Institute of Art kunstgeschiedenis te gaan studeren. Guillaume wil zich met de opleiding verder voorbereiden op zijn toekomstige taak, zo maakt het hof bekend. De Luxemburgers zouden zich echter zorgen maken over het stel, dat na zes jaar huwelijk nog kinderloos is…

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP