bruidsjurk prinses diana

Op 29 juli 1981 was de grote dag: prins Charles stapte in het huwelijksbootje met Diana Spencer. Vanaf dat moment ging het stel als de prins en prinses van Wales door het leven. Op de heuglijke dag droeg Diana een bijzondere trouwjurk, een ontwerp van David en Elizabeth Emanuel dat inmiddels iconisch is. Kende jij deze feitjes al over prinses Diana's bruidsjurk?

In het vierde seizoen van The Crown komt het huwelijk van Charles en Diana uitvoerig aan bod. De makers van de populaire Netflix-serie hebben ook de bruiloft van het koninklijke koppel verfilmd. De bruidsjurk die prinses Diana droeg lijkt een één-op-één kopie van het origineel: een bijzonder ontwerp met veel onderliggende betekenissen.

De bruidsjurk van prinses Diana

Hoewel het huwelijk van Charles en Diana tragisch eindigde, was hun bruiloft er eentje voor in de boeken. Meer dan 750 miljoen mensen wereldwijd zouden aan de buis gekluisterd hebben gezeten. Prinses Diana's bruidsjurk sprong direct in het oog. De prinses droeg een ontwerp van Elizabeth en David Emanuel. De zijden jurk had grote pofmouwen, een meterslange sleep en was bezaaid met parels, antiek kant en pailletten. De waarde? Ruim 150.000 pond.

Article continues after the ad

Dit wist je nog niet over prinses Diana's bruidsjurk

De ontwerpers en de waarde van de jurk mogen misschien bekend zijn bij het grote publiek, maar kende je ook deze feitjes over prinses Diana's bruidsjurk?

1. Langste sleep

Prinses Diana's bruidsjurk had de langste sleep ooit in de geschiedenis van koninklijke bruiloften. De sleep was in totaal ruim 7,5 meter lang. Ook de bijbehorende sluier was niet mis: die was ruim 12 meter lang en was volledig bezaaid met pailletten. De sluier zat vast aan Diana's tiara: de zogeheten Spencer tiara, een erfstuk van haar familie. Omdat de prinses niet gewend was aan het dragen van tiara's, zou ze na de bruiloft 'knallende koppijn' hebben gehad.

2. Vergeten veiligheidsspeld

Het is de nachtmerrie van iedere ontwerper: een veiligheidsspeld die je bent vergeten uit een jurk te halen. Het overkwam Elizabeth Emanuel. Een dag na de bruiloft realiseerde Elizabeth zich dat er nog een speld in de jurk verstopt zat. Gelukkig bleef die onopgemerkt door de vele lagen stof van de jurk.

3. Geheime boodschap

Je zou het bijna vergeten door alle lagen stof, maar onder haar bruidsjurk droeg prinses Diana ook nog hele bijzondere bruidsschoenen. Ontwerper Clive Shilton was verantwoordelijk voor het design. De schoenen waren bezet met 150 parels, 500 pailletten en hadden suède zolen (zodat Diana niet zou uitglijden). Ook was er een geheime boodschap verwerkt in de zool. Zo stonden de letters C en D op de onderkant, verbonden met een hartje. "Niemand zag de onderkant van de schoenen, maar voor ons was het belangrijk dat ze er fantastisch uitzagen. Misschien had je het kunnen zien als ze was gevallen," aldus Shilton.

4. Iedere keer opnieuw inmeten

In aanloop naar haar bruiloft met prins Charles, liepen de spanning hoop op voor Diana. Ze leed aan boulimia, waardoor ze in slechts een paar maanden tijd enorm afviel. Dat zorgde voor problemen tijdens het inmeten van haar bruidsjurk. De jurk was met de hand gemaakt en precies afgemeten op Diana. "Bij elke pasronde was ze weer dunner geworden. We dachten dat het aan de zenuwen lag. Maar dat maakte ons leven niet makkelijker. Elke keer moesten we het lijfje van de jurk innemen," vertelde Elizabeth Emanuel tegen de Daily Mail. In totaal waren er vijf lijfjes gemaakt en moest de jurk zelfs nog ingenomen worden toen Diana hem al aan had op haar huwelijksdag.

5. Angst voor kreukels

Omdat prinses Diana's bruidsjurk meterslang was, werd het een behoorlijke opgave om erin voort te bewegen. Diana moest met de jurk in de koets stappen, een moment waarvoor flink geoefend was. Zo was er een bepaalde manier om de jurk 'op te vouwen' zodat het ontwerp kreukvrij bleef. Toen Diana uit de koets stapte, zagen de Emanuels dat de jurk tóch gekreukeld was. "Ik weet nog goed dat ik toen tegen David fluisterde, 'Oh my god, hij is gekreukeld'," vertelde Elizabeth tegen de Daily Mail. Gelukkig ontdeed de jurk zich vrij snel van alle kreukels doordat het een warme dag was.

Bron: Daily Mail | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.