bruidsjurk maxima

Op 2 februari 2002 was het zover: Willem-Alexander trouwde met zijn grote liefde Máxima Zorreguieta. De bruid droeg een prachtige trouwjurk van Valentino waarover we nu, bijna negentien jaar later, nog steeds niet zijn uitgepraat. Kende jij deze feitjes over Máxima's bruidsjurk eigenlijk al?

Veel Nederlanders zullen de beruchte dag in februari nog goed herinneren. Het hele land kon niet wachten om het gelukkige paar in het huwelijksbootje te zien stappen. Bij de aankomst bij de Beurs van Berlage kregen we de bruidsjurk van Máxima voor het eerst te zien. Wat zag ze er oogverblindend uit!

Article continues after the ad

De bruidsjurk van Máxima

Máxima trouwde in een bruidsjurk van Valentino, een ontwerp van de oprichter van het Italiaanse modehuis: Valentino Garavani. Een bruidsjapon voor een koninklijke bruiloft ontwerpen, was hem niet vreemd. Zo ontwierp Valentino ook de jurk van prinses Marie-Chantal van Griekenland en die van prinses Madelaine van Zweden. Valentino's bruidsjurk voor Máxima was misschien wel de meest elegante: in de ivoorkleurige japon van mikado-zijde en geborduurde kant zag de toekomstige koningin er werkelijk fenomenaal uit.

Máxima in haar Valentino-bruidsjurk aan de arm van Willem-Alexander.

Dit wist je nog niet over Máxima's bruidsjurk

Dat Valentino fantastisch werk heeft afgeleverd, mag duidelijk zijn. Maar kende jij deze feitjes over de bruidsjurk van Máxima ook al?

Meterslange sleep

Máxima's trouwjurk van Valentino had een sleep van wel vijf meter. Die moest uiteraard voorzichtig gedragen worden door haar bruidsmeisjes: Valeria Delger (een jeugdvriendin van Máxima, Juliana Guillermo (de dochter van prinses Christina), barones Theresa von der Recke (nicht van Willem-Alexander) en Inés Zorreguita (Máxima's jongste zus). Ook de sluier, gemaakt van zijden tule met stippeltjes en geborduurd met motieven van bloemen, was vijf meter lang.

'Bescheiden' prijskaartje

In het maken van zo'n bijzondere trouwjurk gaat veel tijd zitten. Het is daarom niet gek dat er een flink prijskaart aan zat. De jurk zou naar schatting 100.000 euro gekost hebben. Dat is al een groot bedrag, maar niets vergeleken de bruidsjurken van andere royals. Zo kostte de Alexander McQueen-jurk van Kate Middleton zo'n 280.000 euro en trouwde koningin Letizia van Spanje in een ontwerp van de Spaanse ontwerper Manuel Pertegaz met een waarde van maar liefst 6,5 miljoen (!) euro.

Bijzondere tiara

Ook achter Máxima's tiara schuilt een bijzonder verhaal. Het juweel is een samenstelling van een aantal familiestukken: de parelknoop-tiara van koningin Emma en diamanten sterren die gedragen werden als broches uit de collectie van koningin Wilhelmina, de grootmoeder van prinses Beatrix. 

Bron: Koninklijk Huis, Vogue | Beeld: ANP, Getty Images

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.