Nederland heeft een Boeing 737 Business Jet gekocht als nieuw regeringsvliegtuig. Dat heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) dinsdag bekendgemaakt.

Het toestel heeft plek voor 24 passagiers en krijgt de registratie PH-GOV (government). De Boeing vervangt de bekende oranje-witte Fokker 70 PH-KBX (koningin Beatrix). Hiermee is 89 miljoen euro gemoeid. Het kabinet ging eerder uit van 50 tot 90 miljoen euro.

De Boeing heeft een groter bereik dan de Fokker en kan zonder tussenstop Caribisch Nederland bereiken. De CO2-uitstoot is lager. Het vliegtuig wordt begin 2019 geleverd.

De ‘KBX’ wordt op korte termijn verkocht. Op 3 juni kan het publiek op vliegveld Woensdrecht afscheid nemen van de bij vliegtuigspotters populaire Fokker. Willem-Alexander kruipt regelmatig achter de stuurknuppel van het regeringsvliegtuig dat regelmatig wordt ingezet bij staatsbezoeken en officiële reizen.

Aanbesteding

In de tijd tussen de verkoop van de KBX en de levering van het nieuwe regeringsvliegtuig worden de vluchten voor het kabinet en de koning op een andere manier verzorgd. Hiervoor en ook voor het onderhoud van het nieuwe vliegtuig komt een aanbesteding.

De oude KBX (sinds 1996 in gebruik) kan technisch nog wel even mee, maar het is steeds duurder om er mee te vliegen. Er zijn steeds minder van deze Fokker 70’s. KLM Cityhopper vliegt de KBX en doet ook het onderhoud, maar is bezig de eigen vloot Fokker 70’s van de hand te doen.

De relatie tussen Meghan en haar vader Thomas Markle zou de laatste tijd allesbehalve goed zijn. Toch weerhoudt dit er Meghan niet van om weer contact te willen met haar vader. Maar ze stelt wel één eis aan een mogelijke verzoening. 

Volgens een bron aan Daily Mail zou Meghan alleen contact willen als hij ophoudt met negatieve verhalen te verspreiden aan de media. Ze heeft dan ook liever dat Thomas rechtstreeks naar haar een bericht stuurt, dan indirect in alle bladen.

Wel contact

Ook zou het niet helemaal waar zijn dat het onmogelijk is voor Thomas om contact op te nemen met zijn dochter. 'Hij weet dat haar moeder Doria regelmatig contact met haar heeft en hij weet hoe hij Doria moet bereiken.' Daarnaast is het gebrek aan respect een doorn in het oog van de hertogin. 'Thomas praat meer met de pers dan dat hij direct contact zoekt met zijn dochter.'

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Bron: Grazia | Beeld: Hollandse Hoogte

Als prins Charles na al die jaren ‘wachten’ eindelijk koning van zijn land wordt, dan mag hij gelijk creatief aan de slag. Want hij mag de naam kiezen die hij wil.

Door: Tessa Heinhuis (Libelle)

Ofwel: hij hoeft helemaal geen Charles te blijven heten. Hij kan ook voor een van zijn andere namen Philip, Arthur of George kiezen. Dit zijn de doopnamen van Charles.

Mijn naam is George

Zo kozen koningen in het verleden ook weleens voor een andere naam als ze werden gekroond. Een vroegere Albert wilde namelijk door het leven gaan als koning Edward VII. En koningin Victoria heette eigenlijk Alexandrina. Van de laatste zes vorsten gebruikten er slechts twee hun geboortenaam op de troon.

Andere naam

Charles staat hier positief tegenover. Eerder zou Charles hebben gezegd dat hij serieus overweegt om met een andere naam de troon te bestijgen. Zo wil hij niet regeren als Charles III, maar als George VII. Op die manier zou hij zijn grootvader George VI eren, en wie weet ook een beetje zijn oudste kleinzoon, de zoon van William en Kate.

Prins van Wales

Charles werd geboren in Londen in Buckingham Palace. Sinds Charles 3 jaar oud is, is zijn moeder Elizabeth al regerend koningin. Sinds 1958 is Charles bekroond tot prins van Wales. Het is duidelijk dat hij graag koning wil worden. In 2012 zei hij namelijk al: ‘Ongeduldig? Ik? Wat een suggestie! Natuurlijk ben ik dat’.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Door: Libelle | Beeld: Hollandse Hoogte