Zoals een huisvriend onthulde, mist prinses Beatrix (80) sinds het overlijden van prins Claus meer dan ooit een partner in haar leven. De oud-vorstin zal nog weleens wegdromen tijdens herinneringen aan de man met wie ze had willen trouwen vóórdat ze Claus ontmoette: Bob Steensma (84). Maar dan had ze de troon moeten opgeven – ze kreeg geen toestemming van haar vader Bernhard. Story zocht Bob op!

Het is voor prinses Beatrix een hard gelag om de senioren- jaren van haar kleurrijke leven zonder partner door te moeten brengen. Na het overlijden van haar innig geliefde prins Claus, op 6 oktober 2002, brengt de hooggewaardeerde oud-vorstin momenteel haar dagen moederziel alleen door op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche,dat ze begin 2014 betrok; eerder bewoonde ze de Wassenaarse vleugel van paleis Huis ten Bosch in Den Haag. ‘Ze heeft zich in kleine kring weleens laten ontvallen dat ze een partner mist,’ vertelde voormalig priester en Oranje-huisvriend Huub Oosterhuis in NRC. Beatrix zal vast en zeker weleens terugdenken aan haar jonge jaren als begin- twintiger, toen ze tot over haar oren verliefd was op Bob Steensma, een welgemanierde notariszoon uit Eindhoven die ze tijdens haar studententijd in Leiden leerde kennen. Beatrix en Bob hadden in de universiteitsstad naar verluidt een magnetische werking op elkaar.

Article continues after the ad

Eigenwijs

Beatrix woonde op dat moment samen met hartsvriendin Renée Röell, in het grachtenpand Rapenburg 45. Waar haar klasgenoten zich moesten behelpen in kleine en niet altijd even schone studentenhuizen, woonde Beatrix op stand en had ze zelfs de beschikking over een privésecretaresse, mevrouw Meurs. Die was dan ook een van de eersten die lucht moeten hebben gekregen van de prille romance tussen Beatrix en haar mede-Leidenaar Bob, die de eerste tijd nog een warm welkom kreeg op paleis Soestdijk, Beatrix ouderlijk ‘huis’. Het deftige beroep van Bobs vader en de inzet van zijn moeder voor goede doelen maakten een gunstige indruk op koningin Juliana en prins Bernhard. Toen na een jaar Bob nog steeds Beatrix’ geliefde was, vond de ambitieuze schoonvader Bernhard het welletjes; die zag ‘Trix’ – zoals Beatrix door haar intimi wordt genoemd – liever met een minimaal adellijk persoon naar het altaar schrijden. Daarom organiseerde Bernhard geregeld jachtpartijen voor vrijgezelle prinsen, baronnen en andere kanshebbers van elitair niveau. Beatrix liet zich echter niet opjagen: ze nam Bob telkens doodleuk mee naar elke gelegenheid waar dat kon, zoals in 1962 naar het zilveren huwelijksfeest van haar ouders.

Dit artikel komt uit Story Royal. Deze speciale editie bestel je hier.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Edwin Smulders