"Het was de gelukkigste periode op Kensington", herinnert Darren McGrady zich de vier jaar dat hij werkte als prinses Diana's privé chef-kok op Kensington Palace. Hij had al elf jaar Queen Elizabeth II op Buckingham Palace voorzien van culinaire hoogstandjes, toen Diana hem vroeg om voor haar en de prinsen William en Harry te koken.

De drie woonden op Kensington Palace nadat Diana en prins Charles uit elkaar waren gegaan. Darren McGrady verliet daarmee naar eigen zeggen "de formele Downton Abbey-achtige sfeer" en maakte kennis met de wereld van Diana, die volgens de kok een 'warmere, meer persoonlijke' manier van leven - en eten - had.

Gewoon eten in de keuken

Weg waren de lange tafels die werden gebruikt voor grootse diners. Diana gaf de voorkeur aan een ronde tafel, waaraan maximaal tien personen konden zitten, zodat ze contact kon maken met iedereen. En soms at ze gewoon in de keuken. Darren: "Dan praatten we over van alles en nog wat, terwijl ik opruimde."

Article continues after the ad

'Ik maak het zelf wel even'

Zoiets is hoogst ongebruikelijk voor leden van het koningshuis. Darren: "Niemand anders deed zoiets. Als op Buckingham Palace de koningin de keuken betrad, moest het keukenpersoneel direct stoppen met datgene waar ze mee bezig waren, de pannen aan de kant schuiven, drie stappen naar achteren doen en buigen. Terwijl Diana op Kensington Palace de keuken in kon stormen en zei: 'Ik heb zo'n zin in koffie! O, je bent druk, ik maak het zelf wel even. Wil je ook koffie?'"

Prinses Diana volgde een strict dieet

Diana heeft jarenlang geworsteld met de eetziekte boulimia. In de tijd die daarna volgde, bleef de haat-liefdeverhouding met eten. Ja, ze at, maar wel zo light mogelijk - en daar mocht niemand van op de hoogte zijn. Darren: "Op een dag zei ze tegen me: 'Ik wil dat jij korte metten maakt met de vetten in mijn eten, dan maak in korte metten met de koolhydraten in de sportschool."

'We wisten van niets'

"We veranderden álles", vertelt Diana's voormalige culinaire steun en toeverlaat. "Ik gooide mijn Buckingham Palace-receptenboek weg en stortte me helemaal op de gezonde maaltijden. Toen Diana nog woonde op Buckingham Palace, was haar boulimia absoluut iets wat verborgen werd gehouden. We wisten van niets."

Gek op vis

"Pas toen ze ervoor uitkwam, viel bij de koks ook het kwartje en zagen we dat ze heel gezond ging eten. Ze was bijvoorbeeld gek op gevulde paprika, gevulde aubergine en vis." Maar rood vlees ging in de ban. "Het enige rode vlees dat Diana at, was lamsvlees. En alleen als ze die avond de gastvrouw was, anders niet."

Ze at stiekem de light-versie

Diana vroeg voor een diner altijd de vetvrije variant van een gerecht aan Darren. "Zij kreeg dan als ze gasten had steevast de light-versie, terwijl de rest van de mensen de 'vette' variant at. Die zag er precies hetzelfde uit, niemand merkte het verschil."

Harry en William waren gek op fastfood

Maar Diana mocht dan nog zo gezond eten, haar zoons hadden een heel andere voorkeur: Harry en William wilden, net als 'gewone kinderen', ook een keer naar de McDonald's. "Ik weet nog dat prinses Diana een keer tegen me zei: 'We lunchen niet hier, ik neem de jongens mee naar de McDonald's. Ik antwoordde: 'O mijn hemel, koninklijke hoogheid, ik kan dat ook: hamburgers bakken. 'Nee', zei ze, 'ze willen dat speeltje.'"
"Ja, de jongens waren gek op de McDonald's, of ze aten ergens lekker pizza of Amerikaanse potato skins. Het zijn dan wel prinsen, maar qua eten hadden ze dezelfde voorkeuren als alle andere kinderen."

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale herfst-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP | Bron: Nouveau