Prinses Charlène bekende onlangs na zeven jaar aan het hof van Monaco nog steeds te worstelen met etiquette en protocol. ‘Je kunt bijna nooit iets goed doen!’ Meghan Markle kreeg bij haar toetreden tot de Britse koninklijke familie iemand toegewezen om haar op de hoogte te stellen van de talloze regels die gevolgd moeten worden. Zoals deze tien...

1. Don’t touch!  

We zien het prins Harry en hertogin Meghan zonder gêne doen, maar het mág officieel niet: iemand uit het publiek een warme knuffel geven. Het is niet de bedoeling dat mensen die niet van koninklijken bloede zijn een royal aanraken. Uitzondering is natuurlijk de handdruk. Ook daar gelden strikte regels voor: slechts twee keer kort op en neer en dat bij iedereen, zodat niemand zich bevoorrecht of juist benadeeld voelt.

More content below the advertising

2. Meteen naar 
de gevangenis

Straten kopen, huizen en hotels neerzetten en vervolgens cashen... Wie de Windsors voor een spelletje monopoly uitnodigt, krijgt nul op het rekest. Dát spelen koningin Elizabeth en haar familieleden niet. Prins Andrew kreeg het spel ooit cadeau, en bekende het eigenlijk niet  
te kunnen gebruiken: ‘We mogen thuis geen monopoly spelen. Het wordt te fanatiek...’

3. Alle cadeaus 
aanpakken

Werkelijk álles wat de royals als cadeau aangereikt krijgen, moet worden geaccepteerd. Voor geschenken die ze van andere koninklijke huizen ontvangen, zal dat nooit een probleem zijn. Maar het publiek kan nog weleens iets wonderlijks overhandigen. Zo kreeg Meghan tijdens het bezoek van haar en Harry aan Australië een bos wortelen...

4. Schaal- en schelpdieren verboden

Het is risicovol voedsel – je kunt er allergisch voor zijn en ze kunnen voedselvergiftiging veroorzaken – dus zijn schaal- en schelpdieren voor de Britse koninklijke familie verboden. Koningin Elizabeth heeft overigens ook iets tegen knoflook. Ze eet het niet en haar koks mogen het niet gebruiken.

5. Kerstmis met de koninklijke familie

Het is meer een traditie dan een regel, maar hij wordt net 
zo streng bewaakt. Kerstmis vieren de Windsors met elkaar op Sandringham House in Norfolk. Koningin Elizabeth en prins Philip gaan er eerst naartoe, en de rest arriveert een dag voor kerst. Maar niet tegelijk. De ‘minst belangrijke’ royals komen eerst, de belangrijkste, zoals prins Charles en prins William, het laatst. 

Benieuwd naar de andere vijf? Je leest ze in Story. Editie 44 ligt nu in de winkel of lees verder op Blendle

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Beeld: ANP

Met de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima drie kinderen met een geheel eigen persoonlijkheid. Dít is Alexia (13).

Alexia is dé modeprinses van de drie. Ze heeft onder diverse schuilnamen verschillende Instagram-accounts, waarop ze haar outfits fotografeert. Ook al zijn sommige van haar accounts openbaar, ze zijn moeilijk te vinden. Haar privé kledingstijl is veel hipper en minder netjes dan de kleding die ze in het openbaar draagt. Alexia heeft een groot gevoel voor humor, want ze vindt niets leuker dan onder een van haar pseudoniemen te reageren op nep Alexia-accounts. Alexia is fan van de Nederlandse band Kensington en van realityster Koen Kardas-hian. Alexia rijdt paard (op Pixie) en doet onder de naam ‘Alexia Marcela’ mee aan zwemwedstrijden. Ook houdt ze van dansen en is ze fervent hockeyster. Ze zit in de tweede klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Alexia kan heel goed zingen, waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar. Van de drie zusjes is Alexia de echte Latina – ze lijkt niet alleen qua uiterlijk het meest op haar moeder Máxima, ze heeft ook dat typische Zuid-Amerikaanse temperament, ook al is ze tegelijkertijd schuchterder en introverter dan haar zusjes. Maar haar emoties uit ze heftig, dat deed ze volgens haar ouders al als baby. 

More content below the advertising

Lees de verhalen over de andere twee prinsessen in Story. Editie 7 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders

Afgelopen juli werden op klaarlichte dag twee kostbare kronen en een rijksappel gestolen uit de Strängnäs Kathedraal in de Zweedse hoofdstad Stockholm. 

De kostbare kroonjuwelen uit de 17e eeuw werden afgelopen week teruggevonden in een vuilnisbak in een buitenwijk van Stockholm. Wie ze daarin heeft gegooid en waarom is (nog) niet duidelijk.

More content below the advertising

Dit artikel komt uit Story. Editie 7 ligt nu in de winkel of lees verder op Blendle. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP