Koningin Margrethe van Denemarken viert dit jaar de kerst zonder haar kinderen Frederik en Joachim. Zij gaan met hun gezinnen naar het buitenland, heeft het hof bekendgemaakt.

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary gaan samen met hun kinderen naar Australië. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het gezin het thuisland van Mary aandoet. Wat de bestemming van Joachim en Marie is, is niet bekend. Volgens het hof gaat het om 'een lang geplande reis naar het buitenland'.

Amalienborg

Margrethe is op kerstavond bij haar zus Benedikte. Daarna gaat ze zoals verwacht naar Marselisborg Slot in Aarhus. Sinds haar troonsbestijging in 1972 is ze er bijna ieder jaar tijdens de feestdagen. Op de laatste dag van het jaar geeft ze traditioneel een toespraak vanuit Amalienborg in Kopenhagen.

Titels 

In oktober besloot Margrethe om de kinderen van haar jongste zoon Joachim de titel prins en prinses te ontnemen. Koningin Margrethe van Denemarken stond toen éven in het middelpunt van de belangstelling vanwege haar 50-jarige troonsjubileum, maar dit heuglijke feit wordt inmiddels volledig overschaduwd. Familieperikelen lijken het gezin van de 82-jarige vorstin ernstig te hebben ontwricht. Wat is er gebeurd?

Belastinggeld

Om met het laatste wapenfeit te beginnen: Margrethe gaat het Deense Koninklijk Huis beperken tot slechts enkele hoofdfiguren: kroonprins Frederik (54), kroonprinses Mary (50) en hun kinderen. Daartoe zal ze de vier kinderen van haar jongste zoon Joachim (53) hun titel prins en prinses afnemen. Nikolai (23) en Felix (20) uit Joachims eerste huwelijk met Alexandra en Henrik (13) en Athena (10) uit zijn huidige huwelijk met Marie (46) zullen vanaf 1 januari nog ‘slechts’ de titel graaf en gravin de Monpezat mogen gebruiken. Een dergelijke stap is niet ongebruikelijk. Meerdere monarchieën denken erover koninklijke familieleden het Koninklijk Huis ‘uit te zetten’ of hebben dit plan al uitgevoerd. Een van de redenen daarvoor is dat in veel landen stemmen opgaan dat de monarchie te veel belastinggeld kost. Minder leden van de koninklijke familie die een staatstoelage krijgen of een vergoeding voor koninklijke taken, maakt het goedkoper. Dat Margrethe vanuit financieel oogpunt haar kleinkinderen hun titels afneemt, wordt bestreden door onder anderen Jakob Steen Olsen, royaltykenner van de Deense krant Berlingske. Hij stelt dat de kinderen van Joachim helemaal geen toelage ontvangen en de belastingbetaler dus niets kosten. Margrethe maakte zelf bekend dat haar beslissing in het belang is van haar kleinkinderen, omdat zij hun ‘de kans wil geven om hun eigen levens vorm te geven, zonder beperkt te worden door hun koninklijke rol’.

Article continues after the ad

Onenigheid

Wat de beweegredenen van de vorstin ook zijn, zoon Joachim is woedend. In de eerste plaats omdat de beslissing hem rauw op het dak viel. Eerder dit jaar was volgens hem over een constructie gesproken om zijn kinderen hun titels af te nemen zodra ze 25 jaar oud worden. Joachim had bedenktijd gevraagd om een tegenvoorstel te doen. Voordat hij daarmee kon komen, kreeg hij echter te horen – volgens hem slechts vijf dagen voordat het wereldnieuws werd – dat de kogel door de kerk was. ‘We zijn allemaal verdrietig,’ vertelde hij een journalist van de krant Ekstra Bladet. ‘Vreselijk om je kinderen zo slecht behandeld te zien worden. Ze zitten nu in een situatie die ze zelf niet begrijpen.’ Joachims ex Alexandra was eveneens not amused: ‘We zijn bedroefd en in shock. Dit komt als een donderslag bij heldere hemel. De kinderen voelen zich verstoten. Ze kunnen niet begrijpen waarom hun identiteit wordt afgenomen.’ Ook kroonprinses Mary liet van zich horen: ‘Ik begrijp dat het een moeilijke beslissing is om te nemen en een heel moeilijke beslissing om te horen te krijgen. Verandering kan zwaar zijn en echt pijn doen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet het juiste besluit is. Wij zullen ook naar de titels van onze kinderen kijken als het moment daar is.’ Over het feit dat Margrethe’s beslissing heeft gezorgd voor onenigheid binnen de familie zei ze: ‘Dat kan gebeuren bij veranderingen. Daar moet aan gewerkt worden.’

 

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Storynieuwsbrief.