Niets menselijks is de royals vreemd, óók het zwarte schaap binnen de familie niet. Alle ogen zijn momenteel gericht op de Belgische prins Laurent, die voor de zoveelste keer zijn naasten tergt. Maar hij is lang niet de enige royal die voor stress binnen de paleismuren zorgt...

Afluisterschandaal

Twee jaar na hun huwelijk in 2001 gaven prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn een uitgebreid interview aan weekblad HP/De Tijd. Daarin beschuldigde het paar het Koninklijk Huis en de AIVD van afluisterpraktijken. Ze zouden een omvangrijke schadeclaim indienen wegens het dwarsbomen van Fincentives, het bedrijf van De Roy van Zuydewijn. Het Kabinet der Koningin bleek inderdaad de AIVD te hebben ingezet om nieuwe leden van de koninklijke familie te onderzoeken, zonder dat dit aan de premier was gemeld. Door de verantwoordelijkheid voor het Kabinet van de Koningin onder te brengen bij het Ministerie van Algemene Zaken kwam aan deze mogelijkheid overigens een einde.

Article continues after the ad

'Margarita-gate'

Op 8 januari 2004 presenteerden de advocaten van Margarita en De Roy van Zuydewijn bij de rechtbank in Den Haag een lijst met getuigen die zij wilden horen, onder wie prins Bernhard en Margarita’s vader Carlos Hugo. De rechtbank verwierp dit verzoek op 5 februari 2004. Het gevolg van wat ‘Margarita-gate’ werd genoemd, was dat Margarita en Edwin werden geweerd van tal van familiegebeurtenissen, zoals het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima en de uitvaart van prins Claus. In augustus 2004 maakte Margarita’s advocaat bekend dat een echtscheidingsprocedure in gang was gezet. In november 2006 werd de scheiding uitgesproken. Margarita, die in 2005 weer in de koninklijke familiekring was verwelkomd, heeft inmiddels een nieuw leven opgebouwd met Tjalling ten Cate, met wie ze dochters Paola en Julia kreeg. 

Lees alle verhalen in Story. Editie 31 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Piroschka van de Wouw (ANP)