Op de plek waar prinses Irene als kind verstoppertje speelde, moeten straks kolossale woontorens en parkeerhavens komen! Om dat te voorkomen namen Irene en haar zus Margriet unieke maatregelen. De grote vraag is of beide prinsessen wel een kans maken in ‘de slag om Soestdijk’... 

Hadden prinsessen Irene en Margriet zich nergens mee bemoeid dan hadden we misschien wel nooit gehoord van ‘de slag om Soestdijk’, zoals de ontstane rel rond geplande woontorens naast Paleis Soestdijk door betrokkenen al wordt genoemd. Over het algemeen doet Irene geen uitspraken meer over dit soort politieke zaken, maar nu het gaat over de plek waar zij werd geboren en waar haar ouders Bernhard en Juliana zoveel jaren woonden, laat de prinses haar tanden wel degelijk zien! Dit middels een schrijven aan gemeenteraadslid Kees Koudstaal die de prinses benaderde in een ultieme poging om het enorme project van tien woontorens een halt toe te roepen. De mail, voorzien van de handtekening van Irene, is in handen van Story.

Politiek getinte uitspraken

Dat Irene zich duidelijk in het openbaar uitspreekt is bijzonder te noemen, nog veel opzienbarender is het feit dat prinses Margriet ook heeft meegetekend. In tegenstelling tot Irene is Margriet namelijk lid van het Koninklijk Huis. En zoals bekend, worden mensen van die status geacht geen politiek getinte uitspraken te doen. Een regel die Margriets echtgenoot en twitterprins Pieter van Vollenhoven al jaren enthousiast aan zijn laars lapt, maar Margriet tot nu toe zelden. Dat zij dat in deze kwestie wel zo openlijk doet, laat zien dat het voor haar en Irene heel moeilijk te verteren is dat er zulke ingrijpende veranderingen gepland staan voor het landgoed waarop zij als kinderen speelden. In hun schrijven aan politicus Kees Koudstaal hebben de prinsessen het vooral over hun voorliefde voor de natuur en de grote wens om die waar het kan te beschermen.

Beeld: Peter Smulders

Article continues after the ad

Dit artikel komt uit Story. Editie 29 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.