Koningin Elizabeth voogdij

Het is precies een week geleden dat prins Harry en Meghan Markle de trotse ouders werden van hun eerste kind, Archie. Opvallend genoeg heeft het koninklijke koppel juridisch gezien zelf geen voogdij over hun kind, maar koningin Elizabeth wél en dat is heel normaal in Engeland.

Leden van het Britse koningshuis krijgen allerlei speciale wetten en regels voorgeschreven. Een daarvan is dat Britse prinsen en prinsessen geen voogdij hebben over hun eigen kinderen. De volledige voogdij ligt in handen van koningin Elizabeth. Dat geldt dus niet alleen voor Archie, maar ook voor George, Charlotte en Louis, de kinderen van Harry's broer, prins William en zijn vrouw Kate Middleton.

Article continues after the ad

Oude wet

"Het is de regerend vorst van het Britse koninkrijk die de volledige wettelijke voogdij heeft over de minderjarige leden van de koninklijke familie," zegt Britse royalty-deskundige Marlene Koenig tegenover AD. Dit komt voort uit een 300 jaar oude wet. "Die wet is in het leven geroepen tijdens het bewind van George I. Hij deed dat, omdat hij een zeer slechte relatie had met zijn zoon, de toekomstige koning George II. Dankzij die wet had de koning dus de voogdij over zijn kleinkinderen."

Prins Charles en prinses Diana

Koningin Elizabeth heeft ook de volledige voogdij gehad over de kinderen van prins Charles en prinses Diana, toen prins William en Harry allebei jonger waren. Dit nieuws kwam voor het eerst naar buiten toen prins Charles en prinses Diana in 1996 gingen scheiden. In de echtscheidingspapieren stonden geen voogdijregelingen voor de kinderen, terwijl er wel afspraken waren gemaakt. Dat kwam dus door die eeuwenoude wet, waardoor geen van beide ouders de volledige voogdij had. Het koninklijke stel moest dus bijvoorbeeld ook toestemming vragen om met de kids op vakantie te gaan.

Haar wil is wet

En dat is nog steeds het geval. Als prins Harry en Meghan op vakantie willen, moeten ze eerst toestemming vragen aan koningin Elizabeth. Volgens Koenig is koningin Elizabeth wel heel makkelijk en respectvol en dringt ze maar zelden haar mening op. Dat heeft ze wel een keer gedaan bij prinses Diana, toen ze, vlak voor haar dood, vroeg of ze met de kids naar Australië mocht afreizen. Dit verzoek werd geweigerd en laat zien dat de koningin's wil écht wet is.

Als prins Charles straks koning wordt, als zijn moeder komt te overlijden of afstand van de troon neemt, zal hij voogd worden van zijn kleinkinderen die op dat moment nog minderjarig zijn.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: ANP