Meghan Markle tweets

Meghan Markle heeft op social media veel fans, maar ook veel haters. Op Twitter zou de vrouw van Prins Harry een trollenleger en een écht leger aan fans hebben. In een Brits onderzoek wordt over ‘verdachte accounts’ gesproken.

Onderzoeksbureau 89up heeft onderzoek gedaan naar de verdachte accounts en stelt dat er in elk geval zo’n duizend accounts opvallende verbanden vertonen en bij elkaar meer dan 2,5 miljoen tweets hebben verstuurd sinds september. Deze accounts hadden samen een ‘ongewoon hoog bereik’.

Article continues after the ad

Zoektermen

De tweets werden opgespoord met zoektermen als Duchess of Sussex en #MeghanMarkle. De accounts achter deze zoektermen twitteren obsessief over Meghan, Russische complottheorieën en Amerikaanse politiek. Het account met het een na hoogste aantal volgers die pro-Meghan zijn, blijkt ‘botachtige activiteit’ aan te geven, wat inhoudt dat het automatische tweets plaatst. 

Afgelopen vrijdag tijdens een panel van vrouwelijke leiders voor Internationale Vrouwendag merkte Meghan op dat mannen het idee moeten accepteren dat zij zowel mannelijk als feminist kunnen zijn en dat hashtags niet genoeg zijn om verandering te creëren.

Meghan-legers

Hope not Hate en CNN onthulden op dezelfde dag dat er een trollenleger van accounts was dat zich tegen Meghan richtte. Dit leger zou verantwoordelijk zijn voor zo’n 3600 van de 5200 haattweets richting de Dutchess of Sussex. Kensington Palace publiceerde eerder die week ook nog regels voor zijn volgers: iedereen die beledigende opmerkingen plaatste, zou worden geblokkeerd of gerapporteerd.

Naast een trollenleger dat beledigingen maakt richting Meghan zou er ook een leger zijn dat haar systematisch de hemel in prijst, stelt de Britse krant The Daily Mail. Een paar van deze grotere accounts zou volledig geautomatiseerd zijn en sommige hebben zelfs ‘ongebruikelijke functies’. Volgens het rapport suggereert dit dat er achter sommige accounts een complot of automatisering zou kunnen zitten.

Georganiseerde aanvallen

Ondanks dat een positief leger onschuldig lijkt, heeft het een grote invloed, met een potentieel bereik van meer dan een miljard. Bovendien zouden er ook ‘georganiseerde aanvallen’ plaatsvinden op royalty-journalisten die negatieve verhalen over Meghan publiceren. Zo zou één journalist al meer dan 7000 keer aangesproken zijn.

Josh Feldberg, digitaal manager van 89up, zegt tegen The Daily Telegraph: “Er is een extreem verdachte activiteit op Twitter rond zoektermen gelinkt aan de hertogin van Sussex. Het is onduidelijk in welke mate dit geautomatiseerd is, maar het overwicht van de accounts met vreemde gebruikersnamen en de overlap tussen accounts die primair over politiek, maar ook veel over de hertogin twitteren, kunnen wijzen op een georkestreerde campagne van een organisatie of een staat om de publieke opinie te manipuleren.”

Het is volgens Feldberg niet helemaal onmogelijk dat de accounts van oprechte fanatieke fans zijn, maar hij is van mening dat de schaal en hoeveelheid van content ons erg argwanend zou moeten maken.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: Telegraaf | Beeld: ANP