Volgens Noorse media is kroonprinses Mette-Marit ten einde raad nu haar zoon Marius Borg Høiby dreigt te ontsporen. Hij brak zijn rechtenstudie af, werd plotseling gedumpt door zijn grote liefde en verhuisde in het diepste geheim naar Milaan om furore te maken als kledingontwerper. Het Noorse koningshuis zou vol afgrijzen hebben gereageerd op Marius’ eerste ontwerpen die allesbehalve koninklijke allure hebben. 

Marius Borg Høiby (20), de zoon van prinses Mette-Marit, kan niet bepaald terugkijken op een stabiele kindertijd. Nadat zijn vader Morten werd veroordeeld voor geweldpleging en drugsdealen, stond Mette-Marit er alleen voor met haar zoontje. Terwijl Mette-Marit veel van huis was om de kost te verdienen als serveerster, ontfermde haar moeder zich over Marius. Toen Mette-Marit in 2001 trouwde met de Noorse kroonprins Haakon kreeg óók Marius’ leven een compleet andere wending. Maar naarmate hij ouder werd, kreeg Marius het steeds moeilijker met een leven aan het Hof. Niet in de laatste plaats vanwege de negatieve berichtgeving over zijn persoon in de Scandinavische media. Mette-Marit nam het vaak publiekelijk op voor haar oogappel: ‘Het zou onnatuurlijk zijn als er geen jeugdzonden waren.’ Ook sprak de kroonprinses haar bewondering uit voor de manier waarop Marius altijd met zijn leven in de schijnwerpers is omgegaan. 

Het hele verhaal lees je in de nieuwste Story. Editie 45 ligt nu in de winkel.

Beeld: ANP 

Auteur Oscar van den Boogaard beweert een buitenechtelijk kind van prins Bernhard te zijn, maar mocht het Nederlandse koningshuis een DNA-onderzoek eisen dan zou hij dat met moeite overwegen.

Waarheid

"Gedwongen worden zou me zwaar vallen, het zou mijn soevereiniteit in het gedrang brengen, maar ik vind het een overweging waard. Laster is mijn verhaal overigens niet", zegt Van den Boogaard in een interview in het Belgische tijdschrift Humo. "Met mijn waarheid breng ik noch de koninklijke familie, noch de monarchie in diskrediet. Het is een verhaal over de liefde!"

Kindsoldaat

Boogaards "verhaal over de liefde" heeft betrekking op zijn net verschenen boek Kindsoldaat. Met de historische roman wil de 53-jarige schrijver uiteenzetten hoe de verhoudingen tussen zijn moeder, prins Bernhard en Boogards 'echte' vader er precies uitzagen. De vader bij wie Boogaard opgroeide, werkte in de staf van Bernard. Boogaards moeder was in de jaren vijftig werkzaam aan het hof van Juliana.

Angst

De Nederlandse schrijver voorspelt dat een mogelijk DNA-onderzoek bij prinses Beatrix niet in goede aarde zou vallen."Ik denk dat een familie het heel onprettig vindt als zoiets gebeurt. Ze zitten daar absoluut niet op te wachten. Ik kan me ook de angst voorstellen dat ik het juridisch hard zou proberen te maken (...) Ik zou Beatrix wel willen ontmoeten, ook al heb ik haar door de hele situatie tot nu toe altijd een enge vrouw gevonden."

Beeld: Edwin Smulders | Nu.nl

Met tranen in haar ogen, maar met een glimlach op de lippen, heeft de Deense koningin Margrethe II afscheid genomen van haar overleden echtgenoot prins Henrik. De Deense koninklijke familie was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst in de Slotskirke Christiansborg. Prins Henrik stierf vorige week dinsdag op 83-jarige leeftijd na een ernstige ziekte.

Ceremonie

De prins wilde geen staatsbegrafenis, dus waren er slechts zestig gasten uitgenodigd voor de ceremonie in Kopenhagen. Afgezien van de koninklijke familie, zijn Franse familie en medewerkers van het hof, waren er weinig officiële gasten.

Crematie

Prins Henrik wordt gecremeerd. Hij wilde niet begraven worden in de kathedraal van Roskilde, in tegenstelling tot de Deense koninklijke familie. Dit besloot hij uit onvrede over zijn achterstelling in het koningshuis, waar hij protocollair na zijn vrouw en zoon kroonprins Frederik kwam, en het niet verlenen van de titel 'koning-gemaal'. Een deel van zijn as wordt uitgestrooid over de zee, een ander deel komt in een urn in de tuin van kasteel Fredensborg. Daar had de prins de laatste uren voor zijn dood doorgebracht.

Tekst & beeld: ANP