De Deens-Griekse prins Philip Mountbatten werd geboren op 10 juni 1921, op het Griekse eiland Korfoe. Hij was de grote liefde van koningin Elizabeth, maar moest sinds de kroning van zijn vrouw altijd genoegen nemen met een leven 'op de achtergrond'. 

Philip was de zoon van prins Andreas van Griekenland en prinses Alice van Battenberg. Hij was het jongste kind van het gezin, en had vier oudere zussen: Margaretha, Theodora, Cecilia en Sophia. Als lid van het Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg was hij prins van zowel Griekenland als Denemarken. Zijn opa, Lodewijk Alexander van Battenberg, veranderde zijn familienaam in Mountbatten, een naam die Philip later ook zou aannemen.

Van Griekenland naar Engeland

Hoewel Philip in Griekenland was geboren, vertrok hij op jonge leeftijd al naar West-Europa. Zo werd zijn gezin naar Frankrijk verbannen toen Philips oom, koning Constantijn I, in 1922 gedwongen werd om troonsafstand te doen. De jonge prins groeide op in Parijs, waar hij op een Amerikaanse school zat. In 1928 werd hij door zijn familie naar Engeland gestuurd. Daar verbleef hij bij zijn oma Victoria Mountbatten en oom George Mountbatten. Zijn zussen trouwden met Duitse prinsen, terwijl zijn vader in Monte Carlo verbleef en zijn moeder werd opgenomen in een instelling wegens schizofrenie. Voordat Philip een opleiding bij de marine koos, ging hij naar school in zowel Duitsland als Schotland. 

Koninklijk huwelijk

Op achttienjarige leeftijd ontmoette Philip prinses Elizabeth tijdens een bezoek aan Dartmouth College. Voor Elizabeth was het liefde op het eerste gezicht, maar Philip zag het contact vooral meer als leuk tijdverdrijf. Na een tijdje werd ook hij verliefd, en vroeg hij haar ten huwelijk. Op 20 november 1947 stapten de twee in het huwelijksbootje, wat Philip de titel hertog van Edinburgh bezorgde. Hun huwelijk heeft maar liefst 73 jaar geduurd, het langste huwelijk binnen het Britse koningshuis. In totaal kregen Elizabeth en Philip vier kinderen (Charles, Anne, Andrew en Edward), acht kleinkinderen en nog eens acht achterkleinkinderen. 

Article continues after the ad

Elizabeth en Philip op hun huwelijksdag, 20 november 1947.

Volgens ingewijden hadden Elizabeth en Philip een erg goed, al dan niet geweldig, huwelijk. In de biografie Koningin Elizabeth II (2020) van Sally Bedell Smith komt de relatie tussen de twee royals uitvoerig aan bod. "Een neef van hen vertelde me dat Elizabeth nooit naar een andere man heeft omgekeken," vertelde Bedell Smith in een interview met NU.nl. "Ze merkte gelijk dat hij intelligent was, maar ook pittig: daarom past hij goed bij haar. Volgens hun secretaris is Philip de enige die Elizabeth als een gewoon mens kan behandelen en die weleens tegen haar durft te zeggen dat ze haar mond even moet houden."

Een leven op de achtergrond

Toen Philip en Elizabeth trouwden, leek het erop dat de troonopvolging nog jaren zou duren. Elizabeths vader, George VI, kwam onverwachts te overlijden in februari 1952, waardoor Elizabeth – die nog volop genoot van haar onbezorgde bestaan – in zeer korte tijd de troon moest bestijgen. Opeens moest ze in rap tempo klaargestoomd worden voor het koningschap. Dit zorgde voor een verandering in de dynamiek tussen Philip en de jonge koningin, want na Elizabeths kroning kreeg hij plots een plaats op de achtergrond.

Prins Philip en koningin Elizabeth in 2007.

Daarmee heeft de prins veel moeite gehad in zijn leven, als we ingewijden moeten geloven. Ook pleitte hij om van zijn achternaam, Mountbatten, de officiële koninklijke naam te maken zodat hij die kon doorgeven aan zijn kinderen (in plaats van Windsor). Dit werd afgewezen, waar de prins logischerwijs alles behalve blij mee was. Als gevolg van zijn achtergrondpositie gingen er daarnaast geruchten rond dat Philip hierdoor meerdere affaires had (dit werd zelfs gesuggereerd in Netflix-serie The Crown), maar volgens Buckingham Palace en de prins zelf klopte daar niets van.

Passies

Philip voelde zich een vis in het water bij de marine, waar hij jarenlang in dienst was. Toen het serieus werd met Elizabeth stopte hij tijdelijk om vervolgens na de huwelijksreis weer terug te keren bij de marine. Voor koninklijke verplichtingen moest hij afscheid nemen van zijn leven als marinier. In zijn vrije tijd deed de prins graag aan schilderijen, vogelspotten, schrijven en was hij groot fan van meerdere sporten, waaronder 'carriage driving' (paardrijden met koets). 

Philip aan het schilderen in 1969.

Beeld: Getty Images

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.