De schandalen van het Britse koningshuis mogen dan lang en breed uitgemeten worden in 'The Crown', ook de Nederlandse royals hebben te maken gehad met een heleboel controversiële momenten. Van prins Bernard tot Máxima's dubieuze vader: dit zijn de grootste schandalen van het koningshuis door de jaren heen.

De grootste schandalen van het koningshuis

Anno 2021 is ons koningshuis nog altijd erg geliefd. Hoewel we een vriendelijke koning, een prachtige koningin en beeldige prinsessen hebben, is het leven van de Oranjes niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Want ja, ook het Nederlandse koningshuis kent een verleden vol schandalen. Story zet de meest spraakmakende voor je op een rij.

Article continues after the ad

Buitenechtelijke kinderen van prins Bernhard

We beginnen met de royal met misschien wel de meeste schandalen op zijn naam: prins Bernard. Samen met koningin Juliana kreeg hij vier dochters: prinses Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina. Maar daar bleef het niet bij. Zo kwam aan het licht dat Bernhard maar liefst drie buitenechtelijke kinderen had met verschillende vrouwen. Ook zou de prins mogelijk nóg een kind hebben verwerkt. In 2018 claimde schrijver Oscar van den Boogaard dat hij een zoon is van Bernard.

Koningin Juliana en prins Bernhard in 1968.

De Lockheed-affaire

Het waren onstuimige tijden voor het koningshuis met prins Bernhard. In 1979 adviseerde de prins aan de Nederlandse overheid om materiaal aan te schaffen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed. Daarbij liet hij achterwege dat hij daarvoor maar liefst 1,1 miljoen dollar kreeg aan steekpenningen. Hoe groot dit schandaal ook was voor het koningshuis, koningin Juliana bleef haar man steunen.

Greet Hofmans

Bij de geboorte van prinses Marijke (later Christina), de jongste dochter van Juliana en Bernhard, werd er een oogafwijking geconstateerd. Om die te behandelen, schakelde Juliana de hulp in van Greet Hofmans, een alternatieve gebedsgenezeres. Greet en Juliana waren goede vriendinnen totdat Bernhard haar ontsloeg. De reden was dat Hofmans' pacifistische ideeën effect zouden hebben op Juliana. Bernhard was juist een groot voorstander van een sterke bewapening tijdens de Koude Oorlog en wilde haar dus zo snel mogelijk weg hebben.

Máxima's vader Jorge Zorreguieta

In 2001 kwam het leuke nieuws naar buiten dat Willem-Alexander verloofd was met de Argentijnse Máxima. Maar niet iedereen was daar even blij mee. Máxima bleek namelijk de dochter te zijn van politicus Jorge Zorreguieta, die werkzaam was onder het regime van Videla. Hij mocht daarom niet aanwezig zijn bij de bruiloft

Máxima groet haar ouders Jorge en Maria Zorreguieta in 2016.

Prins Friso en Mabel Wisse Smit

In 2003 maakten prins Friso (de tweede zoon van prinses Beatrix) en Mabel Wisse Smit hun verloving bekend. Er ontstond veel commotie, omdat Mabel werd gelinkt aan haar contacten met de criminele Klaas Bruinsma. Zo gingen er geruchten rond dat de twee een romantische relatie hadden gehad. Door alle opheft stond Friso voor een keuze: zijn recht tot troonopvolging of trouwen met zijn grote liefde. De prins koos voor Mabel: het stel trouwde en kreeg twee kinderen. In 2012 overleed Friso nadat hij in een lawine terecht was gekomen tijdens de skivakantie van de Oranjes in Lech.

Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn

Nog een omstreden huwelijk was die van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn. De oudste dochter van prinses Irene trouwde in 2001 met de zakenman, die in opspraak kwam nadat hij de Rijksvoorlichtingsdienst beschuldigde van afluisterpraktijken. De Roy van Zuydewijn wist zeker dat zijn zaken werden gedwarsboomd. Hoewel het eerst slechts een complottheorie leek, bleken de beschuldigen later deels te kloppen. Ex-premier Balkende gaf toe dat er onderzoek was gedaan naar de man van Margarita. 

Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn op hun huwelijksdag in 2001.

Hugo, de zoon van prins Carlos

Prins Carlos had in de jaren negentig een affaire met Brigitte Klynstra, met als gevolg een baby: in 1997 werd zoon Carlos Hugo Roderik Sybren Klynstra geboren. De oudste zoon van prinses Irene liet de buitenwereld weten dat Brigitte een alleenstaande moeder wilde zijn. Carlos stond ook niet vermeld als vader op de geboorteakte. Toen Hugo eenmaal achttien werd, wilde hij daar verandering in brengen. Hij wilde een titel krijgen en officieel lid worden van de koninklijke familie. Hoewel prins Carlos dit probeerde tegen te houden, stelde de rechtbank zijn zoon in het gelijk

Willem-Alexander en Máxima's 'coronareisje' naar Griekenland

Misschien geen schandaal, maar wel een omstreden beslissing: de geplande vakantie van de Oranjes naar Griekenland ten tijde van de corona-pandemie. Ondanks dat het vaste land van Griekenland een geel gebied was (en er dus naartoe gereisd mocht worden), viel heel Nederland over deze trip. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima besloten hun reis gelijk af te breken en terug te keren naar Nederland.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de jaarlijkse zomer fotosessie in 2020.

Beeld: Getty Images

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.