Kort voordat Ruud Lubbers in februari van dit jaar overleed, bevond de biografie over zijn leven, Persoonlijke herinneringen, zich in de afrondende fase. In het vorige week verschenen boek gaat Ruud dieper in op de bijzondere band die hij had met oud-koningin Beatrix.

Omdat Ruud Lubbers tussen 1982 en 1994 minister-president van ons land was, wekt het geen verbazing dat hij veel contact had met onze toenmalige koningin Beatrix. In zijn biografie Persoonlijke herinneringen beschrijft Ruud, die eerder dit jaar op 78-jarige leeftijd overleed, zijn band met Beatrix uitvoerig. Zo leerden de twee elkaar al in de jaren zestig kennen, ver voordat Ruud minister- president werd. Dat had alles te maken met de verliefdheid van prinses Irene, het jongere zusje van Beatrix, die op dat moment een prille relatie had met de Spaanse katholiek Carel Hugo van Bourbon-Parma. ‘Beatrix is er benauwd over en wil meer weten over de achtergronden van dit geloof,’ schrijft Ruud in zijn boek, waarna de medewerkers van het Koninklijk Huis het toenmalige CDA-kamerlid Ruud Lubbers vroegen onze kroonprinses bij te praten. ‘Vertelt u mij eens,’ vroeg Beatrix bij hun eerste ontmoeting aan Ruud. ‘Hoe zit dat dan eigenlijk met het katholicisme?’

Vervolgens begint Ruud te vertellen over het katholieke geloof en blijkt al snel dat er een duidelijke klik is tussen beiden. ‘De koningin en ik ontwikkelen een boeiend contact. Het is een zakelijke band. We zijn allebei van dezelfde leeftijd en hebben beiden de ambitie om er iets van te maken. Ze is nog maar pas in functie wanneer ik in 1982 premier word. (...) Dan krijgt een band natuurlijk de ruimte om zich te versterken. Af en toe komen dan persoonlijke dingen voorbij. Zo hebben we allebei jonge kinderen van dezelfde leeftijd.’ Nadat Claus te kampen kreeg met depressies en de ziekte van Parkinson, kwam Beatrix geregeld naar Ruud toe voor opvoedkundig advies. Ook zijn vrouw Ria kon het goed vinden met Claus. De band tussen Ruud, zijn vrouw en Beatrix en Claus is zelfs zo goed dat het al snel familiair begint te worden. ‘Claus geeft eens, tijdens een etentje, te kennen dat hij vindt dat zijn kinderen naar ‘herrie’ luisteren,’ vertelt Ruud in de biografie. ‘Iets met Queen,’ vulde hij aan, waarop Ruuds vrouw Ria aan Claus een lp met muziek van Queen overhandigde en hem aanraadde daar eens op een rustig moment naar te luisteren. ‘En dan in het bijzonder naar de teksten, die op de platenhoes staan.’ Dat heeft Claus toen gedaan en sindsdien kon hij de muziek meer waarderen. 

Dit verhaal komt uit editie 17. Nu in de winkel.

Volg Story Royalty op Facebook voor al het royalty nieuws.


Beeld: ANP 

Donderdagochtend heeft er zich een drama afgespeeld in Oss. Een bakfiets met kinderen is aangereden door een trein. Vier kinderen zijn hierbij om het leven gekomen.

Tijdens een bezoek aan Drachten heeft Maxima gereageerd op het drama. Ze betuigt medeleven aan de slachtoffers en nabestaanden van het ongeluk. “Onze gedachten gaan uit naar alle families die hun kinderen hebben verloren door een verschrikkelijk ongeluk in Oss”, aldus de koningin. Ze voegt eraan toe dat zij en koning Willem-Alexander enorm meeleven. “We hebben geen woorden.”

Ook Rutte heeft gereageerd: 'Diep geraakt door het ontzettend verdrietige nieuws uit Oss waar vier jonge kinderen om het leven zijn gekomen bij een afschuwelijk ongeluk. Ik wens alle betrokkenen veel sterkte toe met dit zware verlies' schrijft hij op Twitter.

 


Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: LINDAnieuws.nl | Beeld: ANP

Meghan Markle heeft haar passie voor eten en koken ingezet voor het goede doel. Samen met het goede doel Hubb Community Kitchen maakt ze een kookboek waarmee geld wordt opgehaald voor de slachtoffers van de brand in de Grenfell Tower in Londen vorig jaar. 

Het boek Together: Our Community Kitchen is gemaakt in samenwerking met het goede doel Hubb Community Kitchen. Meghan is al sinds begin het van dit jaar verbonden aan dit goede doel. Ze kwam erachter dat de keuken maar twee dagen per week open was, omdat er niet genoeg geld was om deze dagelijks draaiende te houden. 

Liefde

Veel overlevenden van de brand in Londen vorig jaar, wonen nog in hotels waar geen gelegenheid is om te koken. Daarvoor werd de ‘Hubb Community Kitchen’ opgericht. ‘Hubb’ betekent ‘liefde’ in het Arabisch en is een plaats waar de slachtoffers samen en voor elkaar koken. In het kookboek komen vijftig recepten te staan, waaronder drie van Meghan zelf. Ter gelegenheid van de lancering van het nieuwe boek, zal Meghan samen met een paar vrouwen van het goede doel een paar recepten uit het boek bereiden in Kensington Palace. Het boek is vanaf 28 september te verkrijgen. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Bron: Vogue | Beeld: Getty images