Kort voordat Ruud Lubbers in februari van dit jaar overleed, bevond de biografie over zijn leven, Persoonlijke herinneringen, zich in de afrondende fase. In het vorige week verschenen boek gaat Ruud dieper in op de bijzondere band die hij had met oud-koningin Beatrix.

Omdat Ruud Lubbers tussen 1982 en 1994 minister-president van ons land was, wekt het geen verbazing dat hij veel contact had met onze toenmalige koningin Beatrix. In zijn biografie Persoonlijke herinneringen beschrijft Ruud, die eerder dit jaar op 78-jarige leeftijd overleed, zijn band met Beatrix uitvoerig. Zo leerden de twee elkaar al in de jaren zestig kennen, ver voordat Ruud minister- president werd. Dat had alles te maken met de verliefdheid van prinses Irene, het jongere zusje van Beatrix, die op dat moment een prille relatie had met de Spaanse katholiek Carel Hugo van Bourbon-Parma. ‘Beatrix is er benauwd over en wil meer weten over de achtergronden van dit geloof,’ schrijft Ruud in zijn boek, waarna de medewerkers van het Koninklijk Huis het toenmalige CDA-kamerlid Ruud Lubbers vroegen onze kroonprinses bij te praten. ‘Vertelt u mij eens,’ vroeg Beatrix bij hun eerste ontmoeting aan Ruud. ‘Hoe zit dat dan eigenlijk met het katholicisme?’

More content below the advertising

Vervolgens begint Ruud te vertellen over het katholieke geloof en blijkt al snel dat er een duidelijke klik is tussen beiden. ‘De koningin en ik ontwikkelen een boeiend contact. Het is een zakelijke band. We zijn allebei van dezelfde leeftijd en hebben beiden de ambitie om er iets van te maken. Ze is nog maar pas in functie wanneer ik in 1982 premier word. (...) Dan krijgt een band natuurlijk de ruimte om zich te versterken. Af en toe komen dan persoonlijke dingen voorbij. Zo hebben we allebei jonge kinderen van dezelfde leeftijd.’ Nadat Claus te kampen kreeg met depressies en de ziekte van Parkinson, kwam Beatrix geregeld naar Ruud toe voor opvoedkundig advies. Ook zijn vrouw Ria kon het goed vinden met Claus. De band tussen Ruud, zijn vrouw en Beatrix en Claus is zelfs zo goed dat het al snel familiair begint te worden. ‘Claus geeft eens, tijdens een etentje, te kennen dat hij vindt dat zijn kinderen naar ‘herrie’ luisteren,’ vertelt Ruud in de biografie. ‘Iets met Queen,’ vulde hij aan, waarop Ruuds vrouw Ria aan Claus een lp met muziek van Queen overhandigde en hem aanraadde daar eens op een rustig moment naar te luisteren. ‘En dan in het bijzonder naar de teksten, die op de platenhoes staan.’ Dat heeft Claus toen gedaan en sindsdien kon hij de muziek meer waarderen. 

Dit verhaal komt uit editie 17. Nu in de winkel.

Volg Story Royalty op Facebook voor al het royalty nieuws.


Beeld: ANP 

Dat onze koningin aardig wat dansmoves in huis heeft, hebben we al eerder gezien. Ook bij een optreden van de band Bløf in Zeeland gooit Máxima de voetjes van de vloer.

Máxima bracht vandaag een bezoek aan de Lasloods in Vlissingen. Ze was hier om aanwezig te zijn bij het tekenen van een convenant dat ervoor zorgt dat meer Zeeuwse basisschoolleerlingen muziekonderwijs krijgen. En natuurlijk was daar Bløf om dit alles een gezellige sfeer te geven.

More content below the advertising

Swingen

Tijdens het optreden van de band, is te zien dat Máxima gezellig meedoet met de 500 aanwezige kinderen. Ze had het dan ook goed naar haar zin en vertelt na afloop: 'Een concert van Bløf op de vroege ochtend, wie heeft dat nu?’ Onze koningin is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas en kan wat goede muziek dan ook zeker waarderen. Ook Joop van den Ende was vandaag aanwezig.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: ANP

Hertogin Meghan is een paar dagen in The Big Apple. Volgens bronnen van People is ze daar omdat ze dinsdag een geheime babyshower houdt.

De 37-jarige voormalig actrice en nu royal kwam vrijdag aan en heeft een deel van haar zaterdag doorgebracht met theedrinken en macarons eten bij Laduree in SoHo. Zij werd daarbij vergezeld met styliste Jessica Mulroney. Dinsdag staat haar babyshower op de planning, waar maar een handjevol mensen voor uitgenodigd zijn. Het is voor het eerst dat Meghan New York bezoekt sinds ze getrouwd is met de Britse prins Harry in mei vorig jaar.

More content below the advertising

Relaxte trip

Volgens bronnen van Harper's Bazaar is dit een mooie gelegenheid voor de hertogin om bij te praten met vrienden en wat tijd door te brengen in de stad waar ze zo van houdt. Het is voor velen van de vrienden van Meghan de laatste keer dat ze haar voor de geboorte van haar baby zien. "Het is een relaxte trip voor haar. Meg zal verkwikt en uitgerust terugkeren naar huis, met heel veel nieuwe babykleertjes."

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld en tekst: ANP