Kort voordat Ruud Lubbers in februari van dit jaar overleed, bevond de biografie over zijn leven, Persoonlijke herinneringen, zich in de afrondende fase. In het vorige week verschenen boek gaat Ruud dieper in op de bijzondere band die hij had met oud-koningin Beatrix.

Omdat Ruud Lubbers tussen 1982 en 1994 minister-president van ons land was, wekt het geen verbazing dat hij veel contact had met onze toenmalige koningin Beatrix. In zijn biografie Persoonlijke herinneringen beschrijft Ruud, die eerder dit jaar op 78-jarige leeftijd overleed, zijn band met Beatrix uitvoerig. Zo leerden de twee elkaar al in de jaren zestig kennen, ver voordat Ruud minister- president werd. Dat had alles te maken met de verliefdheid van prinses Irene, het jongere zusje van Beatrix, die op dat moment een prille relatie had met de Spaanse katholiek Carel Hugo van Bourbon-Parma. ‘Beatrix is er benauwd over en wil meer weten over de achtergronden van dit geloof,’ schrijft Ruud in zijn boek, waarna de medewerkers van het Koninklijk Huis het toenmalige CDA-kamerlid Ruud Lubbers vroegen onze kroonprinses bij te praten. ‘Vertelt u mij eens,’ vroeg Beatrix bij hun eerste ontmoeting aan Ruud. ‘Hoe zit dat dan eigenlijk met het katholicisme?’

Vervolgens begint Ruud te vertellen over het katholieke geloof en blijkt al snel dat er een duidelijke klik is tussen beiden. ‘De koningin en ik ontwikkelen een boeiend contact. Het is een zakelijke band. We zijn allebei van dezelfde leeftijd en hebben beiden de ambitie om er iets van te maken. Ze is nog maar pas in functie wanneer ik in 1982 premier word. (...) Dan krijgt een band natuurlijk de ruimte om zich te versterken. Af en toe komen dan persoonlijke dingen voorbij. Zo hebben we allebei jonge kinderen van dezelfde leeftijd.’ Nadat Claus te kampen kreeg met depressies en de ziekte van Parkinson, kwam Beatrix geregeld naar Ruud toe voor opvoedkundig advies. Ook zijn vrouw Ria kon het goed vinden met Claus. De band tussen Ruud, zijn vrouw en Beatrix en Claus is zelfs zo goed dat het al snel familiair begint te worden. ‘Claus geeft eens, tijdens een etentje, te kennen dat hij vindt dat zijn kinderen naar ‘herrie’ luisteren,’ vertelt Ruud in de biografie. ‘Iets met Queen,’ vulde hij aan, waarop Ruuds vrouw Ria aan Claus een lp met muziek van Queen overhandigde en hem aanraadde daar eens op een rustig moment naar te luisteren. ‘En dan in het bijzonder naar de teksten, die op de platenhoes staan.’ Dat heeft Claus toen gedaan en sindsdien kon hij de muziek meer waarderen. 

Dit verhaal komt uit editie 17. Nu in de winkel.

Article continues after the ad

Volg Story Royalty op Facebook voor al het royalty nieuws.

Beeld: ANP