De verwijdering tussen prins Harry en prins William is veelbesproken, maar binnen de Britse koninklijke familie is een allesbehalve warme band tussen broers geen bijzonderheid. Prins Charles en prins Andrew zouden al jaren in onmin leven. Nu Charles zich voorbereidt op de troon, zou hij Andrew zoveel mogelijk uit zicht willen hebben...

Sinds zijn derde is hij de eerste in lijn van troonopvolging, wat de Britse prins Charles (71) de langst ‘wachtende’ kroonprins ooit van het Verenigd Koninkrijk maakt. Maar zijn moeder koningin Elizabeth (94) is dan ook de langst regerende Britse vorstin; zij heeft er 65 jaar opzitten. Het moment dat Charles de troon overneemt wanneer zijn moeder overlijdt of, en dat zal door omstandigheden gedwongen moeten zijn, aftreedt, komt ontegenzeggelijk steeds dichterbij. Charles zou zich volgens insiders al jaren voorbereiden op zijn toekomstige taak. Bovenaan zijn ‘to do’-lijstje zou staan: zorgen dat de monarchie populair blijft. De Britten klagen geregeld dat deze veel te veel (belasting)geld kost. Om die geluiden zoveel mogelijk de kop in te drukken, heeft Charles al enkele jaren geleden – in overleg met zijn moeder – besloten het clubje ‘senior royals’ dat voor het koningshuis werkt en daarvoor geld én (door de belastingbetaler betaalde) bewaking krijgt, drastisch in te perken. Dat betekende dat onder anderen de prinsessen Beatrice en Eugenie buiten de boot vielen en hun eigen carrière moesten opbouwen. Dat zou hun vader prins Andrew allerminst zijn bevallen. Hij zou woedend geweest zijn op Charles, want hij zou juist hebben verwacht dat zijn dochters méér koninklijke taken kregen toebedeeld. De Britse pers schreef er uitgebreid over en uiteindelijk voelde Andrew zich verplicht officieel mee te delen dat er niets aan de hand was en dat hij het niet meer dan normaal vond dat Beatrice en Eugenie gingen werken. Aan die verklaring hechtten de Britten niet veel waarde. Andrew probeerde hiermee alleen maar zijn hachje te redden, zo stelde men.

Article continues after the ad

Bedenkelijke contacten

Intussen brokkelde zijn prinselijk imago in sneltreinvaart af, vooral door zijn bedenkelijke contacten. Bijvoorbeeld met de Kazachse miljardair Timur Kulibayev. Andrew verkocht hem Sunninghill Park – het huis dat hij en Sarah Ferguson van koningin Elizabeth kregen voor hun huwelijk – voor ruim 3,5 miljoen euro meer dan de vraagprijs van 14 miljoen euro. Hij had ontmoetingen met de zoon van de toenmalige omstreden Libische leider Khadaffi en met Sakher El Materi, de schoonzoon van de afgezette Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali. Deze Sakher werd destijds verdacht van corruptie, grootschalige fraude en witwassen. The Daily Telegraph meldde dat de prins eveneens bevriend was met de Fins-Canadese modemagnaat Peter Nygård, die ervan wordt verdacht meerdere minderjarige meisjes te hebben verkracht. En er is natuurlijk de warme band die Andrew onderhield met de veroordeelde, inmiddels overleden, seksdelinquent Jeffrey Epstein.

Schadelijk

Prins Charles raakte meer en meer ontstemd door de capriolen van zijn broer, die hij schadelijk voor de monarchie achtte, vertelde royaltykenner Penny Junor, die onder andere een biografie over Charles schreef, aan The Daily Beast. ‘Ik weet zeker dat hij van Andrew houdt maar vermoed dat diens contacten en slechte beoordelingsvermogen Charles irriteren omdat het de koninklijke familie in een slecht daglicht stelt.’ Er werd gesproken over ruzie tussen de broers toen Andrew vorig jaar maart afwezig was op het grootse feest op Buckingham Palace ter gelegenheid van het feit dat Charles 50 jaar eerder tot prins van Wales werd benoemd. Penny Junor vertelde: ‘Ik denk dat Charles zich er zeer bewust van is dat de monarchie een kwetsbaar instituut is waarvoor het belangrijk is hoe het overkomt op het publiek. En dat het belangrijk is hoe de royals de privileges die ze hebben gebruiken. Andrew lijkt te vinden dat hij recht heeft op dingen waarvan anderen denken dat hij ze niet verdient.’ Voor Charles zou Andrews vermeende betrokkenheid bij de Epstein-affaire een ware nachtmerrie zijn geweest. Maar het desastreuse BBC-interview van zijn broer zou voor Charles de deur dichtgedaan hebben. Voor de camera zei Andrew nooit iets van Epsteins praktijken te hebben geweten, en ontkende stellig dat hij ooit seks had gehad met vermeend Epstein-slachtoffer Virginia Roberts Guiffre, die zegt drie maal gedwongen de lakens met Andrew te hebben gedeeld. Hij kon zich niet herinneren haar te hebben ontmoet, terwijl er een foto van hen samen bestaat waarop Andrew zijn arm om haar middel heeft geslagen.

Uit zicht

Charles zat op het moment dat Andrew op televisie niet bepaald geloofwaardig overkwam, in Nieuw-Zeeland. Volgens The Times belde hij meteen zijn moeder met het advies Andrew onmiddellijk al zijn koninklijk taken af te nemen. Dat gebeurde. Andrew, die eerder al werd ‘ontslagen’ als speciaal handelsvertegenwoordiger, werd zijn kantoor op Buckingham Palace uitgezet en moest al zijn openbare functies neerleggen. Meerdere instanties stopten hun samenwerking met de prins. Andrew verdwijnt meer en meer uit zicht, en dat zou Charles wel bevallen.

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Editie 41 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.