‘Om mijn hele leven met Alexander te delen, om in een nieuw land te wonen, een nieuwe taal te spreken, in een gouden kooi. Natuurlijk heb ik met alle thema’s rekening gehouden,’ vertelde Máxima twintig jaar geleden tijdens de persconferentie na de bekendmaking van haar verloving met Willem-Alexander. Máxima vond snel haar eigen plek aan het hof, maar andere burgermeisjes die met een prins trouwden hebben het daar een stuk moeilijker mee gehad.

Ze kunnen zich inlezen, films en documentaires bekijken en hun aanstaande echtgenoot honderduit vragen. Toch blijken burgermeisjes die met een prins trouwen aan het hof in een totaal onbekende, wonderlijke en vaak ook moeilijke wereld terecht te komen. Je daarop voorbereiden lijkt schier onmogelijk. Voor koningin Máxima was het in het begin ook enorm wennen, maar zij kreeg een grondige inburgeringscursus en veel hulp van Willem-Alexander en zijn familie, waardoor ze zich vrij snel op haar plek voelde in haar nieuwe omgeving.

Een warm welkom

Enkele maanden nadat ze elkaar in april 1999 hadden leren kennen in Sevilla, ontmoette Máxima in het vakantieverblijf van Beatrix in Italië haar aanstaande schoonouders. Die ontvingen haar met open armen. In een interview met Nieuwsuur onthulde ex-premier Ruud Lubbers dat Beatrix altijd zeer kritisch was over Willem-Alexanders vriendinnen. Hij had haar geadviseerd tegen Máxima ‘nu eens aardig te zijn’. Prins Claus adviseerde Máxima zo snel mogelijk Nederlands te leren, wat ze ook deed. Later vertelde Willem-Alexander dat toen hij zijn moeder moest uitleggen waarom hij naar New York afreisde, hij had gezegd: ‘Ze heet Máxima. Ze is Argentijnse, woont in New York, en vertrouw op mij. Stel verder nu geen vragen.’

Groothertog Henri van Luxemburg

Groothertog Henri van Luxemburg had het daar niet mee gered toen hij verliefd werd op de Cubaanse Maria Teresa Mestre. Vijf jaar lang had hij zijn relatie met haar voor het thuisfront geheim gehouden. Niet zonder reden: Henri’s moeder, groothertogin Joséphine-Charlotte, was fel tegen de relatie. Niet alleen was Maria Teresa te ‘gewoon’, ook had ze een ‘bezoedeld’ verleden. Maria Teresa werd geboren in Havana op Cuba. Toen ze drie jaar oud was, vluchtten haar ouders naar New York, vanwaar ze later naar Zwitserland verhuisden. Joséphine-Charlotte wilde per se dat Henri een vrouw met blauw bloed zou trouwen, maar Henri dacht er niet over met Maria Teresa te breken. Het gevolg was dat Henri’s moeder jarenlang een haatcampagne voerde tegen haar schoondochter, zo vertelde Maria Teresa kort na Joséphine-Charlotte’s overlijden in 2005 aan de pers. Zo zou Henri’s moeder haar in het paleis altijd ‘die kleine Cubaanse’ hebben genoemd, en verspreidde ze allerlei roddels. Dat Henri zijn vrouw zou bedriegen met een politica, en ook dat Maria Teresa herhaaldelijk op het punt stond om Luxemburg te verlaten en daar alleen door ingrijpen van de politie vanaf kon worden gehouden. Maria Teresa doorstond het allemaal, en is al veertig jaar gelukkig met haar Henri. 

Article continues after the ad

DOOR PATRICIA VAN DRIEL | FOTO EDWIN SMULDERS

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 19 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.