Prins Harry en zijn echtgenote Meghan profileren zich als klimaatactivisten en proberen anderen ertoe te zetten ook actie te ondernemen om de aarde te sparen. Maar hoe geloofwaardig zijn de twee nog nadat ze in elf dagen vier keer op een privévliegtuig stapten? De Britten noemen hen ‘een lachertje’. 

'Met de intelligentie waar we nu over beschikken, moet het mogelijk zijn om deze plek beter achter te laten voor de volgende generatie,’ zei prins Harry in de Britse uitgave van Vogue, waarvan echtgenote Meghan gasthoofdredacteur was. Harry en Meghan profileren zich als echte klimaatactivisten. Ze maken zich hard voor een beter milieu en tegen klimaatverandering, en proberen anderen daar ook toe aan te zetten. Zo schreef Harry op hun Instagrampagina: ‘Met bijna 7,7 miljard mensen op deze aarde, maakt elke keuze, elke voetafdruk, elke actie een verschil.’ In Vogue vertelde Harry in gesprek met biologe Jane Goodall dat hij zich er over verbaast dat de mens ‘als enige soort op deze planeet denkt dat de wereld aan hem toebehoort’ en ‘Ik heb altijd het idee gehad dat we deze aarde te leen hebben.’ In hetzelfde gesprek vertelde hij dat Meghan en hij maximaal twee kinderen willen om de aarde te sparen.

Article continues after the ad

Kritiek

Daarmee leek hij niet alleen een steek onder water te geven naar broer prins William, die met zijn Kate drie kinderen heeft, maar maakte hij ook een storm van kritiek los. Waar hád Harry, die de hele wereld over vliegt, het over? vroeg menig Brit zich af. Niet veel later woonde de prins een klimaatconferentie bij in het Google Camp op Sicilië. Het tripje was olie op het vuur, want hij vloog erheen met een privévliegtuig en een helikopter. De hele conferentie, waar tal van beroemdheden, onder wie Barack Obama en Leonardo DiCaprio, aanwezig waren, kwam overigens onder vuur te liggen, want er waren maar liefst 114 privévliegtuigen ingezet om iedereen naar Italië te vervoeren! En het werd nog erger. Begin augustus stapte Harry met Meghan en hun zoontje Archie op een privéjet voor een korte vakantie naar Ibiza, en ze vlogen zes dagen later op dezelfde manier terug naar Engeland. Twee dagen daarna maakten ze een retourtje naar Nice per privévliegtuig om Elton John te bezoeken. 

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 35 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.